OBOS Damallsvenskan i fotboll

Emma Jansson inför allsvenska återkomsten med Hammarby

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Hon har varit med om både ned- och uppflyttning med sitt Hammarby.

Bajentrotjänaren Emma Jansson, 24, hoppas nu få vara med och också etablera Hammarby som en damallsvensk stormakt på sikt.

– Folk utifrån har hajpat upp oss mer än väntat, men det klart det hade varit kul att leva upp till de förväntningarna, säger Emma Jansson i ett längre samtal med Sportbladet.

När Sportbladet når Emma Jansson under onsdagen så är hon på gymmet, mitt i förberedelserna inför den stundande premiären.

Det närmar sig nu..

– Det klart det är lite pirrigt. Alltid kul med premiärvecka och premiärer. Vi har tränat hårt och förberett oss på det här hela försäsongen, säger Hammarbys nummer tio.

Även om en förlust mot Eskilstuna grusade möjligheterna att spatsera vidare från svenska cupen-gruppspelet tidigare under våren så har det sammantaget varit en vår där nykomlingen just sett förberedda ut för det som väntar.

Seger i Stockholm Challenge-turnerningen gav en smakstart. Följt av 3–2 mot Kristianstad, 2–0 borta mot Piteå och 3–0 mot Örebro, för att ge några exempel.

Med andra ord, damallsvenskt motstånd.

Blir det en extra press i och med de fina resultaten?

– Nej, jag skulle nog inte kalla det press. Jag tror vi tar med det positiva snarare. Det blir en sådan trygghet att vi känner oss jäkligt bra. Kristianstad var topp-tre förra året till exempel. Att vi slår dem blir bara en extra boost för oss, säger Jansson.

”Det klart man ser dem...”

Hammarbyanfallaren har spelat damallsvenskt förr. Både när det begav sig senast med Hammarby och dessförinnan varsin säsong i Eskilstuna och Kif Örebro.

Hon vet med andra ord vad som faktiskt väntar.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

– Tempot är den stora skillnaden. Vi märkte det redan när vi mötte Kristianstad. Det var något helt annat. Men det har man ju lärt sig. Att allt behöver göras lite snabbare och på lite färre touch. Att man måste ta vara på de lägen man får, säger anfallaren.

Om inte de fina försäsongsresultaten byggt upp en press så har de i alla fall väckt uppmärksamhet hos de som följt den damallsvenska försäsongen. I de flesta förhandstips placeras Hammarby med god marginal ned till nedflyttningsstreck och bottenstrid.

– Det känns som att folk utifrån har hajpat upp oss mer än vi kanske hade väntat oss. Men det är jättekul att folk tycker vi gjort det bra. Även om vi mest fokuserar på oss själva hade det ju så klart varit kul att leva upp till de förväntningarna.

Men det låter inte som att ni har lusläst experternas tabelltips inför säsongen i alla fall?

– Haha, det klart man ser dem, det gör man. Det är ju svårt att missa. Men vi försöker bara fokusera, säger Emma Jansson och fortsätter:

– Vi har faktiskt inte pratat jättemycket kring vilken placering vi ska nå och den typen av målsättningar. Vi vill bara etablera oss i allsvenskan för att bli ett topplag på sikt. Vi har verkligen allt att vinna den här säsongen. Målet är att hålla sig kvar och etablera sig.

Hyllar supertalangen

Något annat som bidragit till den där hajpen runt Hammarby är också värvningarna. Att en landslagsmeriterad stjärnpelare som Madelen Janogy kommit in har inte direkt gått obemärkt förbi.

– Vi har en sjukt stark trupp, konstaterar Jansson när hon får frågan om bygget.

När följdfrågan kommer om huruvida någon av alla nya har imponerat extra mycket så blir dock svaret en spelare som var med redan förra säsongen i elitettan.

– Om jag ska lyfta någon så är det Ellen Wangerheim. Hon har väl redan gjort fem mål under försäsongen? Jag tror hon kan bli riktigt, riktigt bra.

Bara 16 år gammal dessutom...

– Exakt. Väldigt ung. Men bara från förra året så har hon mognat jättemycket i år i sitt spel. Samtidigt som det finns bitar kvar att jobba på så tycker jag hon verkligen har växt och varit med och skapat saker. Hon är i högsta grad med och konkurrerar.

Själv då? Hur är din form?

– Det går uppåt tycker jag. Den har varit lite knackig och det har inte riktigt gått som jag velat. Men just nu känner jag mig ändå i ganska god form. Haft två bra träningsveckor och är verkligen på gång.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Derbyn hör till”

Samtidigt är Emma Jansson, fjolårets internskytteligavinnare och mer eller mindre självskriven i Hammarbys elva under de senaste säsongerna, medveten om att konkurrensen har hårdnat.

Madelen Janogys kvaliteter och Elin Wangerheims talang har redan nämnts. Lägg därtill Emilia Larsson (sex mål på tre cupmatcher) och nyttiga Piteånyförvärvet Nina Jakobsson, bland flera andra.

Hur orolig är du för din startplats i denna Hammarbyoffensiv?

– Det klart man känner av konkurrensen. Men det tycker jag bara är bra. Det stärker mig att vilja göra det ännu bättre. Det klart man är orolig att man inte får vara på planen på en premiärdag, men det är Pablo (Pinones Arce, tränare) som tar ut truppen.

Förutom att en premiärdag lockar så finns det även fyra andra matchdatum i 2021 års kalender som lockar extra mycket för en Hammarbytrotjänare.

Två mot AIK. Två mot Djurgården.

– Det hör till i damallsvenskan tycker jag. Det ska vara lite derbyn. Lockar mycket intresse också för damfotbollen, säger Emma Jansson.

”Två drömmatcher”

Samtidigt har det inte ”hajpats” lika mycket kring de två övriga huvudstadskombattanterna på försäsongen. AIK, som också är nykomlingar, tippas en bra bit ned i tabellen i de flesta förhandstips. Och likaså väntas Djurgården, som i och för sig har värvat en hel del intressant offensiv kraft, vara bottenstridsinblandat efter en försäsong med en hel del bekymmer.

Är ni starkast i stan?

– Ja, det skulle man kunna säga. Jag tänker inte sitta här och försöka vara snäll mot alla andra, men vi har den starkaste truppen av Stockholmslagen just nu. Just nu skulle jag tippa oss att ha den starkaste formen också. Hoppas det förblir så.

Direkt från start sätts nykomlingen Hammarby för ett par rejäla elddop.

Svenska mästaren BK Häcken i premiären.

Champions League-kvartsfinalisten FC Rosengård i omgång två.

Är det en dröm- eller mardrömsinledning?

– Haha, det beror lite på hur man ser det. Det är lite både och. Man hade kanske velat börja med lite lättare motstånd bara för att få känna av det och komma in i det. Men det kan också vara bra att direkt få se var nivån verkligen ligger. Det blir roliga matcher. Två drömmatcher. De har allt att förlora och vi har ju allt att vinna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet


Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!


Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Damallsvenskan 2021 · Spelschema · Tv-sändningar · Allt du behöver veta

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Hammarby Fotboll dam

Fotboll