Tvingas till paus – på grund av psykisk ohälsa

Vittsjös Ebba Wieder borta på obestämd tid

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOHAN BOREHED / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Ebba Wieder, 22, tar en paus från fotbollen.

Anledningen stavas psykisk ohälsa.

– Jag har kämpat med min psykiska hälsa under flera års tid, säger hon.

Om fyra dagar, på söndag, tar Vittsjö emot Piteå i den damallsvenska premiären. Då kommer inte Vittsjös nyckelspelare Ebba Wieder till spel. På sin hemsida meddelar klubben att den 22-åriga mittfältaren tagit beslutet att ta ett uppehåll från fotbollen på obestämd tid – på grund av psykisk ohälsa.

– Då jag under flera års tid kämpat med min psykiska hälsa väljer jag nu att vara öppen och ta hjälp i detta. För mig har det varit ett tufft beslut men har kommit till en punkt då jag måste ta en paus från fotbollen. Jag är tacksam för det fantastiska stöd jag får från laget och klubben, säger Wieder i en kommentar.

”Det får ta den tid det tar”

Tränarduon Robert Bergström och Thomas Mårtensson:

– Det krävs mod av Ebba att vara öppen och ärlig med hur hon mår och att sedan ta ett beslut som innebär att hon ska fokusera på sig själv och sitt tillfrisknande. Hela laget och klubben stöttar henne givetvis fullt ut i denna situation. Detta får ta den tid det tar. Viktigast är att vi värnar om hennes hälsa och då är fotbollen sekundär i dagsläget. Vi tycker också att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa då det är mycket vanligare än vad man tror.

När Sportbladet når tränare Robert Bergström säger han följande:

– Psykisk ohälsa är något som kanske inte är lika synligt som om du drar baksida lår. Det är jättetråkigt. Det är en viktig spelare för oss, men fotbollen är sekundär när det handlar om sådana här saker. Det viktigaste är att hon får hjälp och mår bättre. Mår hon inte bra och behöver hjälp ska hon få den hjälpen. Vi vill bara att hon ska må bra och komma tillbaka.

– Ebba är en jätteduktig fotbollsspelare och kommer vara saknad hos oss.

Hur mår Ebba?

– Det får Ebba uttala sig själv om.

Bergström avslutar:

– Vi har haft mycket samtal, båda tjejerna i laget och vi ledare, styrelse – alla hjälper och stöttar Ebba utifrån bästa förmåga. Jag tror också det är viktigt att Ebba själv få känna efter hur mycket hjälp hon vill ta från oss och hur mycket hon behöver. Men vi står till förfogande och det vet hon om.

Wieder gjorde i fjol 21 matcher för Vittsjö i damallsvenskan.


Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.