Hustrun Shanga om Emil Forsbergs förvandling

Sveriges kreativa mittfältare Emil Forsberg pekar på familjens betydelse när han förklarar sin sensationella form och harmoni.

Hustrun Shanga, som följer EM hemifrån Sundsvall med dottern Florence, märker skillnaden.

– Det är klart att det förändrar en att få barn. Det har visat sig vara positivt för Emil, man märker att fotbollen inte är det viktigaste i livet även om den betyder mycket, säger Shanga Forsberg till Sportbladet.

När Sportbladet når Shanga Forsberg är det dagen för match mot Slovakien. Hon berättar att hon har Sverige-pyntat i parets bostad hemma i Sundsvall. Planen var att Shanga och dottern Florence skulle varit på plats i Ryssland en vecka för att följa Emil och landslaget i EM, men att hon bokade av på grund av coronasituationen.

– Läget har inte blivit bättre i Ryssland så jag kände inte att det var läge att ge sig iväg med barn, berättar Shanga.

Efter en tuff match mot Spanien väntade Slovakien i S:t Petersburg och mer ytor för den svenska offensiven och en kreativ kraft som Leipzig-spelaren Forsberg, som också fick chansen att avgöra matchen på en straff även om det spelmässigt fanns mer att hämta.

När en strålande och harmonisk Emil Forsberg inför EM skulle beskriva sin fina form under våren talade han ömt om sin familj och parets dotter Florence.

”Man blir äldre och mognar”

– Att jag har blivit pappa har förändrat mycket kring mitt tankesätt, sa han.

Hustrun Shanga, som själv har ett förflutet som fotbollsspelare, förstår innebörden och ser hur Florence påverkar maken positivt på planen.

– Det är klart att det förändrar en att få barn. Det har visat sig vara positivt för Emil, man märker att fotbollen inte är det viktigaste i livet även om den betyder mycket, Shanga och lägger till:

– Man blir äldre också och mognar. Det är lite mer glädje nu och inte lika mycket press.

Hur är det att se Emil i denna form?

– Det är jättekul. En spelare som Emil måste vara involverad i spelet för att Sverige ska få ut maximalt också. Han får friheten att röra sig mer som han vill och det passar, säger Shanga.

Pyntat med ballonger

Att familjen har sina framtidsplaner spikade bidrar till trygghet.

– Det är inte den pressen som när man är ung och vill visa sig och kanske vill flytta till en annan klubb. Det blir en annan turnering. Nu är det klart med Leipzig i fyra år till och då är man lugn och funderar inte på hur det ska bli, säger Shanga Forsberg.

Emil, Shanga och dottern Florence.
Emil, Shanga och dottern Florence.

Dottern Florence föddes i augusti 2018. I eftermiddag följde hon sin pappa på tv.

– Hon är jättetaggad. Jag har pyntat med ballonger på gården så hon är redo för match. Hon vet att det är dags att titta på pappa som ska spela fotboll. Hon är i en rolig ålder, hon förstår att pappa är iväg och jobbar, berättar Shanga Forsberg inför matchen.

Pandemin innebär att spelarna i landslaget lever i en bubbla utan att träffa sina familjer. 

Det är en svår situation för både spelarna och deras nära och kära.

– Det är nästan så att vi inte kan prata med honom längre på Facetime för allt Florence säger är "pappa kom hem"... Men det går bra. Han får gärna vara borta ett bra tag till, säger Shanga Forsberg som håller tummarna för svensk succé i EM.

Efter segern mot Slovakien sa Emil Forsberg själv att det är utmaning att vara ifrån familjen:

– Man får ont i magen, det enda dottern säger är ”kom hem pappa, kom hem”... Jag gör det här för henne, det är sånt jag tar med mig. Jag hoppas att vi går så långt som möjligt så får vi träffas senare.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.