EM i fotboll 2021

Svenska doldisen är EM:s rensningskung

Marcus Danielson toppar listan i fotbolls-EM

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

GÖTEBORG. EM:s rensningskung - Marcus Danielson, 32.

Sveriges mittback toppar listan med 29 ingripanden.

– Det är positivt för mig, säger Marcus Danielson.

Portugals Cristiano Ronaldo toppar skytteligan, Belgiens Kevin De Bruyne har slagit flest nyckelpassningar, Polens Robert Lewandowski skjutit flest skott och Sveriges Marcus Danielson har gjort flest rensningar.

Den svenska mittbacken toppar Whoscored.com:s lista som EM:s rensningskung efter avslutat gruppspel. Han gör det med 29 rensningar. Även enligt Uefas egen statistik har svensken flest rensningar.

Ska vi se det som ett positionssäkert spel från mittbacken eller att motståndarna har fått slå för många hotande bollar in mot straffområdet?

– Vi har fått försvara väldigt mycket och nu blev det extra med många inlägg från Polen. Men mig som mittack gäller det att jag placerar mig rätt och det är positivt för mig att jag är med i toppen av en sådan lista för mig är det viktigast att försvara för att vi sen ska kunna vinna bollen och gå till anfall, säger Marcus Danielson och förklarar vidare:

– I vårt spelsätt släpper vi mer på kanterna och stänger till centralt och då vet vi oavsett vilka vi möter kommer det mycket inlägg. Det är inget konstigt.

”Blivit väldigt låga”

I den bästa av världar leder en rensning till en möjlighet att starta om spel bakifrån, men så är inte alltid fallet.

– Det kanske har att göra med att vi har blivit väldigt låga i perioder och det gäller för oss att försöka nicka och styra rensningarna till våra medspelare så vi kan spela därifrån, säger Marcus Danielson.

Han är 32 år och haft en lång resa till landslaget. Nu är han given bredvid den gamla klubbkompisen från tiden i Västerås SK för tio år sedan, Victor Nilsson Lindelöf, som är femma på samma lista.

– Samarbetet med Vigge har funkat bra. Vi är inte nöjda med två insläppta mot Polen, men vi har kollat på det och vet vad vi ska justera. Generellt är jag nöjd över vad jag och vi som lag har presterat hittills. Det är skönt med två nollor, säger Danielson.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Alexander Isak lyfts fram i England

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Marcus Danielson

Robert Lewandowski

Kevin De Bruyne

Victor Nilsson Lindelöf

Cristiano Ronaldo

Fotbolls-EM