Allsvenskan i fotboll

Levi: ”Snart är man väl mittback eller målvakt”

Av: 

Per Bohman

Jonathan Levi och AIK:s Ebenezer Ofori.

Jonathan Levi och AIK:s Ebenezer Ofori.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Ett ultraoffensivt IFK Norrköping har tre raka segrar.

Jonathan Levi är undanknuffad som wingback för att alla anfallare ska få plats.

– Det är rätt roligt att spela där, men det vill jag inte säga egentligen. Då blir man väl fast där. Vi har så många anfallare så snart blir man väl mittback eller målvakt...

3–4–3 och anfallsglada yttrar som Jonathan Levi och Ishaq Abdulrazak i wingback-positionerna. IFK Norrköping har varit extremt offensivt balanserat de sista veckorna.

– Jag får komma ner i den positionen och får vara med och få boll, ibland komma in i mitten. Jag får hitta Isak Bergmann Johannesson, Samuel Adegbenro och Sead Haksabanovic med passningar och kombinationer. Sen får Samuel göra målen, säger Levi som tokhyllade lagkamraten efter matchen.

– Vi har ett offensivt balanserat lag men har också tre mittbackar där bak som sköter sig bra, och dessutom Alexander Fransson som täcker upp.

Norling: ”Du kan ju fan”

Det är en sak att spela så mot ÖSK – men ni vågade göra det mot AIK också?

– Rikard kom fram till mig i veckan och sa: ”fan, du kan ju spela försvarsspel”. ”Ja, tyvärr”, svarade jag. Jag vill ju inte att han ska säga det egentligen, för då är jag fast där.

Levi skämtar förstås, men lite allvar finns det bakom.

– Tyvärr är det ganska roligt att spela där också. Jag vill inte tycka det, för då är man fast. Samtidigt är vi så offensivt balanserade att det är kul. Jag kommer aldrig bli någon som slickar vänsterkanten, utan vi roterar och rör på oss. Jag får komma in centralt och hämta boll och ibland byta position med Sead.

Rikard Norling.

Foto: Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre raka segrar

Det har också gett goda resultat: tre raka segar mot Halmstads BK (2–1), Örebro SK (3–0) och under måndagskvällen 2–0 mot AIK. Plumpen borta mot Djurgården visade sig vara en engångsföreteelse. Peking är därmed uppe som tvåa i tabellen på tio poäng, två bakom just Djurgården.

– Vi satt och snackade efter matchen. Såna här matcher vann vi inte förra säsongen, framför allt inte efter sommaren. Folk var jäkligt nöjda efter 3–0 mot Örebro. Det gjorde mig lite orolig. Vi kunde vunnit med 7–0 mot ett inte särskilt vasst ÖSK, säger Levi och fortsätter:

– Så att komma in mot AIK och få ett fint resultatet är bra. Det visar att vi kan spela fotboll. Samtidigt har vi lärt oss från förra året att man måste ta en match i taget.

Jonathan Levi ler brett.

– Förra året sprang vi runt och firade SM-guldet runt midsommar. Det blev inte så bra, säger Levi angående att Peking föll ihop fullständigt efter den rekordstarka starten förra säsongen.

”Vi är många!”

Kommer han fortsätta som wingback även framöver? Mycket pekar på det. Konkurrensen längst upp på topp är tuff i Peking, särskilt som Carl Björk också börjat göra fina prestationer i Christoffer Nymans frånvaro.

– Det känns som att vi har topp fem bästa anfallarna i hela allsvenskan. Och då är väl jag den sjätte bästa i så fall. Då får man ta platsen som wingback i stället, säger Levi som berömde unge Calle Björks starka djupledsspel och dess betydelse för att dra isär motståndarlagen.

– Det är kanon med Björk. Sedan har vi dessutom Totte Nyman som knackar på dörren. Vi är många! Så snart är man väl själv mittback i laget... eller målvakt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Plusbetyg: IFK Norrköping-AIK

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IFK Norrköping

AIK Fotboll