Johanna Frändén

Frändén: Spelarmyteriet är långt ifrån över

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Spanien har en andra virusvåg att bekämpa, Ronald Koeman ett skeppsbrott att hantera och Zinedine Zidane ett jobb att försöka behålla.

Insatserna är förstås lite olika. Men som vanligt är ingenting som vanligt när Spanien laddar för El Clásico.

Gerard Piqué visste förstås att intervjun han gjorde med lokaltidningen La Vanguardia skulle publiceras dagen före höstens största klubbmatch i Europa. Det var förmodligen med i beräkningarna när han på punkt efter punkt ifrågasatte FC Barcelonas styrelses agerande de senaste åren.

Hur kan man behandla Lionel Messi så illa efter tjugo år i klubben?

Hur kan klubbens kollektiva lönesänkningsförhandlingar skötas så dåligt?

Varför finns ingen plats i organisationen för gamla klubblegendarer som Pep, Puyol, Valdés och Xavi?

Vad var poängen med att sparka Ernesto Valverde mitt under brinnande säsong?

Och så vidare.

Det var en uppfriskande obrydd Gerard Piqué som tog bladet från munnen i går. Det var både spelaren och ”el socio” som talade. Som en av fyra kaptener i a-laget har Piqué inget att frukta när han biter ifrån. Som medlem i klubben sedan barnsben är han frustrerad och bekymrad.

Gerard Piqué har riktat stark kritik mot Barça-styrelsen i veckan.
Gerard Piqué har riktat stark kritik mot Barça-styrelsen i veckan.

För supportrarna – mot egna ledningen

Och med reservation för att vi inte känner till alla detaljer i såpoperan FC Barcelona kan vi ändå konstatera att spelarmyteriet är långt ifrån över. Den hägrande misstroendeomröstningen om klubbordförande Bartomeus öde kan ändra förutsättningarna inom ett par veckor. Men innan dess ska Barças a-trupp alltså spela höstens största match på ett tomt Camp Nou. För sina supportrar – och mot sin egen ledning.

Tränaren Ronald Koemans uppgift är att kryssa mellan de båda polerna, skademinimera i möjligaste mån och hålla alla på bra humör. Inget skulle underlätta det jobbet mer än en seger mot Real Madrid i eftermiddag.
Om det har varit en overkligt stökig sommar och höst i Katalonien har det varit desto lugnare i Madrid. I alla fall fram till alldeles nyligen. Efter att Real Madrid säkrade ligasegern i juli har inte en enda värvning av vikt ägt rum. Martin Ødegård har kommit tillbaka från utlåningen till Real Sociedad, Álvaro Odriozola från Tyskland. Det är egentligen allt. I övrigt tycks Zinedine Zidane ha räknat med att få tillbaka Eden Hazard i matchvikt och att resten ska rulla på som förra året, då laget knappt släppte in mål och då Sergio Ramos gjorde näst flest framåt.

Zidanes jobb hotat?

Men så kom den oväntade förlusten mot Cadiz i ligan. Dagarna därpå genomklappningen mot ett coronadecimerat Sjacthar Donetsk i Champions League. Den här säsongsinledningen har Real Madrid läckt betänkligt bakåt, man har släppt in ett mål per match, och dagen före match mot Barcelona kan Zinedine Zidane plötsligt läsa i spanska tidningar att hans jobb är hotat om han inte kommer hem med ett resultat från Camp Nou.

– De sa samma sak förra året, suckade Zidane, när frågan kom på tal på presskonferensen dag före match.

Jag har ju aldrig förlorat i Barcelona, hade han kunnat tillägga, för det är faktiskt en av fransmannens alla imponerande sviter sedan han tog över som tränare i Real Madrid 2016, lämnade klubben två år senare och kom tillbaka igen förra året.

Den första mars i år spelades det senaste Clásicot, inför proppfulla läktare på Bernabéu-stadion i Madrid. Coronahotet låg i luften redan då, men i pressalen på arenan flög kindpussarna som vanligt och efter matchen, som Real Madrid vann utan att anstränga sig, stod både Gerard Piqué och Sergio Ramos länge i mixade zonen och förklarade varför det blivit som det blivit. Inga munskydd, inga plexiglas, inga publikbegränsningar. Ett annat liv. Den sista livefotboll utan restriktioner jag såg. Snyft.

Spanien behöver det

Två veckor efter det stängde Spanien ner och utegångsförbud utlystes i hela landet. Sju månader senare är det fortfarande ett av världens absolut värst virusdrabbade länder. Spanjorerna behöver något annat att tänka på, några timmars distraktion, en nyhetshändelse som inte handlar om hur många nya kvarter i Madrids innerstad som sätts i karantän.

De behöver en riktigt bra fotbollsmatch på Camp Nou i eftermiddag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.