Skämtsamma poddpiken: ”Lyssnar inte på skiten”

Publicerad 2023-08-14

Bjärsmyr, Hysén och Wernbloom gör succé med sin podd om IFK Göteborg.

Men vad tycker spelarna om att bli hyllade och sågade av gamla lagkamrater?

– Podden är bra för intresset kring Blåvitt, men jag lyssnar inte på den skiten, säger Sebastian Eriksson med ett stort leende.

Följ ämnen

Hunden, Katten, Glassen – som podden heter – har snabbt blivit ett nav i samtalet kring IFK Göteborg. Inte konstigt, då tre tidigare storspelare varje vecka lägger ut texten om föreningen i deras hjärtan. Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr och Tobias Hysén kombinerar humoristiska spaningar med taktiska funderingar och ambitiösa analyser om allt som rör IFK Göteborg.

– Det är ju tre riktiga legendarer. Jag vet inte om det finns någon annan förening som har tre sådana spelare med en stor podd? Självklart blir det stor sprängkraft och rubriker när de säger något, menar Emil Salomonsson.

Kritiserade Salomonsson

Trion både hyllar och sågar spelare och tidigare lagkamrater i Blåvitt. Då bottenplacerade Göteborgs säsong som helhet varit ett misslyckande har Bjärsmyr, Wernbloom och Hysén förstås fått tillfälle delat ut en hel del vass kritik.

Ett exempel från slutet av juli: Emil Salomonsson publicerade – i en period där Blåvitt gick mycket svagt i allsvenskan och han själv var skadad – en bild på Instagram som listade allsvenskans bästa inläggsspelare, där Salomonsson själv var högt rankad.

Det fick hans gamla lagkamrater att reagera.

”Blåvitt ligger näst sist i allsvenskan och är bedrövliga. Då är det inte läge att hylla sig själv”, menade Bjärsmyr.

”Känn av rummet lite. Blåvitt gör sin sämsta säsong på år och dar. Jag älskar Emil, det är en bra kille, men här har han tänkt fel”, fyllde Tobias Hysén på.

Pontus Wernbloom avslutade med glimten i ögat.

”Emil vi tycker om dig jättemycket men gör fan inte om det där!”.

Sebastian Eriksson.

Synen på podden: ”Det är speciellt”

Men hur ser Blåvitts spelare på att varje vecka bli bedömda av vänner och tidigare lagkamrater?

– Jag hade inte hört deras kritik. Men jag förstår ju att det kan ses som kontroversiellt. Men jag ville mest visa på vi har mycket bra i det här laget också, att inte allt är skit, säger Salomonsson och fortsätter:

– Det är klart att blir speciellt (att gamla lagkamrater har en podd). Jag lyssnar inte på dem för jag vill ha distans till det. Sen förstår jag ju värdet av den också, för supportrar, att få analyser av matcher från ett spelarperspektiv.

Han kan dock inte se sig själv i ett liknande poddsammanhang.

– Sen är det väl så, att jag personligen hade kanske inte känt mig bekväm med det där. Samtidigt: allt intresse kring laget är bra. Sedan vet jag ju också att alla tre älskar laget.

Salomonsson skrattar till innan han avslutar resonemanget.

– De hade nog hellre haft en podd när vi vinner mycket. Så nu (efter segern mot Djurgården) är de kanske mer nöjda! Men det är förstås speciellt med deras podd.

Pontus Wernbloom och Mattias Bjärsmyr i IFK Göteborg-tröjan.

Därför lyssnar inte Eriksson

Sebastian Eriksson har i sin tur en mycket avslappnad inställning till de forna lagkamraternas nya sysselsättning.

– Det är tre av de största spelarna som varit här de senaste femton åren. Det har kanske inte insyn i vår verksamhet, men de har en förståelse för vad som händer eftersom de varit i Blåvitt. Vi är ju kompisar och de har kompisar i organisationen, säger Eriksson innan han med ett brett leende snabbt lägger till:

– Men jag lyssnar inte på den skiten.

Varför inte?

– För att jag lyssnar inte på något. Man blir så påverkad av det. Det blir för mycket fotboll ibland och eftersom jag vet att jag blir påverkad så väljer jag bort att lyssna och läsa om fotbollen. Men det är positivt för intresset kring Blåvitt att de poddar. Jag vet ju att de vill föreningen väldigt väl.

Han känner stor förståelse för deras beslut att vilja vara en del av snacket kring IFK Göteborg.

– Det är nog svårt att bara lämna Blåvitt. Efter att ha varit där i många år så tar det bara stopp och så är det slut. Så det är väl ett sätt att få vara med och känna sig delaktig i föreningen.

Tobias Hysén.

Följ ämnen i artikeln