Ecuador på väg att kastas ut från fotbolls-VM 2022

Publicerad 2022-09-13

Byron Castillo

En egen utredning och hemliga dokument kan fälla Ecuadors fotbollsförbund.

Daily Mail rapporterar att landet nu är på väg att förlora sin plats i fotbolls-VM 2022.

I stället kan det bli Chile som spelar mästerskapets första match.

I början av maj spreds nyheten om att Chile ville kasta ut Ecuador från fotbolls-VM i Qatar och själva lägga beslag på platsen.

Det chilenska fotbollsförbundet hävdade att Ecuador använde sig av en spelare som var från Colombia i åtta matcher under VM-kvalet.

– Bevisen som vi har kunnat samla in har överraskat även oss, sa chilenska fotbollsförbundets advokat Eduardo Carlezzo.

Bevis från egna förbundet

Spelaren som det rör sig om heter Byron Castillo och om Ecuador tilldöms förlust i kvalmatcherna som han spelade innebär det att Chile seglar upp till fjärde plats i Sydamerikas VM-kvalgrupp.

“Ecuador är på väg att bli utsparkat från fotbolls-VM”, skriver Daily Mail nu tre dagar innan Fifas överklagandekommitté ska fatta ett beslut i frågan (på torsdag).

Tidningen publicerar också läckta dokument och information från läckta ljudfiler från en utredning som ska ha gjorts av Ecuadors fotbollsförbund redan 2018 – och sedan hemlighållits.

PLUS: Leifby: Odiskutabelt största skandalen i idrottshistorien


I utredningen kommer det bland annat fram att Byron Castillo föddes 1995 – inte 1998 som det står i hans ecuadorianska pass. I hans colombianska födelsebevis står det också att hans namn är Bayron Javier Castillo Segura och inte Byron David Castillo Segura som det nya passet säger.

Erkänner i utredningen

I den fyra år gamla utredningen bekräftar också Byron Castillo själv att han lämnade den colombianska staden Tumaco för att satsa på sin fotbollskarriär i San Lorenzo i Ecuador.

– Jag kom hit för att jag ville hjälpa min familj, jag visste hur de hade det i Tumaco. Jag kom hit och började spela. Det var inga problem, jag visste inget. Nu ser jag hur problemen kommer upp till ytan, säger han i utredningen enligt Daily Mail.

Ecuador – eller Chile – spelar VM:s öppningsmatch mot Qatar den 20 november.

Supportrar tittar på en presskonferens med ordföranden för Ecuadors fotbollsförbund, Francisco Egas, i juni angående uppgifterna om Byron Castillo.

Följ ämnen i artikeln