Nej till EM – nu berättar hon varför

Foto: BILDBYRÅN
Malin Diaz.

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Hon är 23 år gammal och har gjort sitt livs säsong.

Ändå tackar Malin Diaz nej till att spela EM för Sverige.

– Jag förväntar mig inte att folk ska förstå det, säger hon.

När Eskilstuna slog Kvarnsveden med 4–1 spelade Malin Diaz fram till det sista målet.

23-åringen har i år klivit upp i anfallet och lyft sitt spel till en ny nivå, vilket Pia Sundhage har noterat. Men när förbundskaptenen försökte ta ut Diaz till EM-genrepen i juni fick hon nej.

– Med skadeperioderna jag har haft (hon har haft problem med rygg och lår, reds anm) vill jag fokusera på att vara frisk och få ett bra självförtroende. Det är bäst för landslaget och för mig, säger Diaz.

Är det bara det? Att du vill hålla dig frisk?

– Ja. Bland annat det. Framför allt det.

Och mer?

– Jag vill fokusera på Eskilstuna. Jag har haft ett bra samtal med Pia och stänger inga dörrar för att komma tillbaka, men förstår att är jag inte med nu är jag inte aktuell för EM.

Du gör ditt livs säsong men nobbar EM. Jag tror att många undrar vad som pågår. Är inte EM stort nog?

– Jo, landslaget är bland det största du kan göra. Men det är viktigare att få fokusera på sig själv och fortsätta att göra det bra. Även om jag inte är superung länge vill jag hålla några år till, det är en av anledningarna att väljer det här. Jag förväntar mig inte att folk ska förstå det, men jag gör det för mig själv. Jag kom bra överens med Pia och önskar dem all lycka till i EM.

”Hoppas inte är för alltid”

Har du haft en konflikt med någon i landslaget?

– Nej. Det har jag inte.

Hur mår kroppen nu?

– Just är i bra form och kan vara med varje träning. Men är det tajt spelschema känner man av det. Jag vill fortsätta att bygga upp kroppen och vara frisk och hel.

Sundhage accepterar beslutet men önskar att det ändras med tiden.

– Jag hoppas att nejet inte är för alltid. Jag tror inte att svensk fotboll har tappat Malin Diaz och förstår att hon behöver lugn och ro i Eskilstuna, säger Pia.

Du har fattat många hårda beslut som förbundskapen och Diaz har aldrig varit given i landslaget. Är du säker på att hon inte nobbar på grund av dig?

– Det går att spekulera till höger och vänster, men i mitt fall är det ointressant. Ska vi vinna en enda match på EM måste vi ha spelare som gör personbästa, från Hedvig Lindahl till Caroline Seger till Malin Diaz. Men hon säger nej. Hon vill koncentrera sig på Eskilstuna. Så för mig är det en ickefråga.