Pelle Olsson

Rasar mot Blåvittfansens hån: ”Starkt provocerande”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. Mohamed Buya Turay, 21, fixade en poäng åt AFC, buades ut av Blåvittpubliken och blev varnad för sitt firande.

– Dålig känsla av domaren. Han blir hånad, säger tränaren Pelle Olsson.

– Publiken skrek saker, men jag förstod inte vad de sa, säger skyttligaledaren.

Mötet på Gamla Ullevi inleddes före (men även i början av andra halvlek) av att IFK Göteborgs klack på ena kortsidan protesterade mot motståndarlaget AFC Eskilstuna och deras väg genom seriesystemet.

Sedan gick AFC ut och defensivtätade mot ett IFK Göteborg som hade väldigt svårt att få fart på spel och skapa chanser. 

Tobias Hysén lyckades till slut göra 1-0 (52) men nye AFC-stjärnan Mohamed Buya Turay kvitterade till 1-1 (64) efter att han tacklat och snott bollen från Emil Salomonsson. 

– Så fort vi rensade undan bollen högt upp i luften visste jag att jag skulle ta hand om den, säger Buya Turay, som med målet gick upp i delad skytteligaledning på tre gjorda mål.

Buades ut

Både före målet och efter buades Buya Turay ut av hemmapubliken.

21-åringen varnades av domaren Patrik Eriksson för sin målgest direkt efter 1-1.

Det fick den vanligtvis lugne Pelle Olsson att rasa på presskonferensen efter matchen.

– Jag tycker det är tråkig känsla av domaren. Han blir hånad. Jag ska inte säga något som ger rubriker hit och dit om vad de sa. Men spelare är människor de också.

Var det något rasistiskt?

– Jag tänker inte spekulera i vad som sas. Jag har inte allt klart för mig. Spelaren var starkt provocerad. Då tycker jag man kan ha känsla, säger Pelle Olsson.

Buya Turay själv var förvånad över varningen.

Inget mot publiken

– Jag förstår inte varför jag får ett gult kort. Domaren sa att det var för att jag gjorde en gest. Men det var inget mot publiken, säger AFC-anfallaren.

Vad skrek publiken till dig?

– De kallade mig olika saker, men jag förstod inte. Jag måste bara glömma av vad de säger. Jag förstår inte ens vad de sa till mig på svenska.

IFK Göteborgs Emil Salomonsson, som blev av med bollen till Buya Turay vid 1–1-kvitteringen förstår att AFC-spelaren blev varnad för sitt firande.

– Det var dumt. När man gjort mål behöver man inte ta det så långt. 

Upplevde du att han blev hånad?

– Nej. Pelle (Olsson) ser saker med sitt lags ögon. Man får lära sig att hantera lite häcklande. Man får inte kliva över och stå för påhopp, men det upplever inte jag att det var. Vi älskar allsvenskan får att vi har fantastiska fans som skapar stämning runt arenorna. Det är en del av spelet. Jag har spelat i Stockholm och Malmö och då hör man en del när man ska kasta inkast, säger Emil Salomonsson.

Skytteligaledaren Buya Turay hyllade sin tränare Pelle Olsson som en stor del bakom den personliga succén.

– Jag älskar Pelle Olsson. Han vill värva mig från femtedivisionen till Gefle, men den flytten blev aldrig av. Nu var Pelle en stor orsak till att jag förlängde mitt avtal med AFC till 2019.

Hur många mål gör du i allsvenskan?

– Minst tio, haha. Men vem vet, det kanske blir 15–20 stycken, säger Buya Turay, som säger att han inte påverkades av hemmafansens protester mot föreningen AFC Eskilstuna.

Det gjorde däremot vanligtvis lugne Pelle Olsson.

Hur reagerade du på banderollerna?

– Jag såg dem inte, men jag hörde ”AFC – fotbollsmördare”. Det har jag inte hört sedan jag tränade Gefle och vi var ändå bildade 1882. Så det fick vi av andra anledningar.

– Det verkar finnas olika skäl. Det kanske är en jävla rolig ramsa att skrika? Det brukar vi få höra när vi ledde med Gefle med1-0 borta mot de större klubbarna, säger Pelle Olsson.

Tänder AFC:s spelare extra

– De här spelarna ger precis allt, de är professionella fotbollsspelare. Om motståndarnas klack vill ägna tid åt vår bakgrund eller historia – eller brist på historia – det lägger jag inte speciellt mycket krut att tänka på.

Tänder det dina spelare extra mycket?

– Ja, det tror jag, absolut. Men det här var en ny grej. Att man är så ockuperad i sina ramsor har jag inte hört i de andra matcherna. Det var intressant att man var upptagen av oss, den här lilla företeelsen från Eskilstuna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Resultatservice
Publisert:

LÄS VIDARE

Sirius fortsätter skrälla - slog Norrköping

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Pelle Olsson

AFC Eskilstuna

Emil Salomonsson

Tobias Hysén

IFK Göteborg