Avslöjar jättebråket som vände karriären

”Han sa åt Zlatan att köra upp den i...”

Foto: ALBERTO RAMELLA / NTB Scanpix
FOTBOLL

Calciopoli var inte skälet till Zlatan Ibrahimovics flytt från Juventus.

Det påstår agenten Mino Raiola som istället avslöjar ett storbråk med klubbpampen Luciano Moggi.

– Moggi var helt galen och exploderade i omklädningsrummet: ”Säg åt Ibrahimovic att han kan köra upp kontraktsförlängningen i...”

På lördag spelar Gianluigi Buffon final i Champions League med Juventus efter att ha förblivit klubben trogen genom Calciopoli och fram till i dag. Det har påståtts att skandalen, där Juventus påverkan på domarna i Serie A avslöjades och klubben fråntogs två ligatitlar samt tvångsnedflyttades till Serie B, var skälet till att Zlatan Ibrahimovic lämnade klubben för Inter inför säsongen 2006/07 men det är enligt agenten Mino Raiola inte sant.

”Kan tänka er Zlatans reaktion”

I en intervju med Corriere dello Sport, som återges av Football-Italia, påstår den anekdot-glade Raiola istället att Zlatans öde bestämdes redan över sex månader tidigare – den 2 november 2005.

– Det var en match i Champions League mellan Juventus och Bayern. Den slutade 2–1 men ”Ibra” blev utvisad i den 89:e minuten efter att ha dragit på sig ett andra gult kort. Moggi (klubbdirektören) var helt galen och exploderade i omklädningsrummet: ”Säg åt Ibrahimovic att han kan köra upp kontraktsförlängningen i sitt...”

Foto: ALBERTO RAMELLA / NTB Scanpix

– Ni kan själva tänka er Zlatans reaktion. Om han hade blivit såld redan i januari då hade Inter betalat 90 miljoner euro. Men sen kom Calciopoli och han kostade bara Moratti (Inters ägare) 20 miljoner euro.

Då bestämde Zlatan Ibrahimovic sitt eget öde men några år senare skulle rollerna vara ombytta. Även denna gång var Mino Raiola den som fick klä skott för ilskan men den här gången var vreden Zlatans.

Tvingades hämta Zlatan i privatplan

Tillbaka i Milano ville Zlatan 2012 stanna i Milan men tvingades istället mot sin vilja till franska Paris Saint-Germain.

– En dag bjöd Adriano Galliani (Milans sportchef) in mig till middag i hans hem. Adriano frågade Zlatan om han ville lämna och Zlatan sa nej. Adriano höll det kort och sa bara att ”då kommer vi aldrig sälja dig. Din agent är också här och där är en flaska champagne så låt oss skåla på det”. Men jag kände till Milans ekonomiska verklighet och visste hur viktig försäljningarna av Ibrahimovic och Thiago Silva till den franska klubben var. Svenskens lön belastade kontona med 75 miljoner euro och med tanke på situationen var det ofrånkomligt att sälja honom, säger Raiola och fortsätter:

– Du skulle ha sett Zlatans reaktion. Han vägrade ta mina samtal på tre månader och talade inte med Galliani på 18. Samma dag som han skulle presenteras (för PSG) tvingades jag åka till Stockholm och hämta honom i ett privatplan!

Sillybloggen: Klubbarna överens om Nilsson Lindelöf.

ARTIKELN HANDLAR OM