En av Guidettis tyngsta kvällar

Brenning: Alla hans drömmars mål låg öppet framför honom

avPatrik Brenning

Foto: TT

Alla hans drömmars mål låg öppet framför honom.

Då missade John Guidetti och fick se kvällen när han skulle färga hela Manchester blått återigen sluta i bittra blåmärken.

För José Mourinho höll den sista räddningsplankan och portugisen kan fortfarande styra sitt Titanic i hamn på jungfruresan till Champions League.

John Guidetti var i Manchester för att, som han själv sa det, ”färga staden blå” och hämta ut biljetten hem till sin karriärs största ögonblick. Manchester United mötte upp för att förvandla ytterligare en misslyckad säsong till ett så eftertraktat steg i rätt riktning. Efter att Guidetti och Paul Pogba utbytt de vanliga artighetsfraserna – ni vet ”du är kung”, ”nej, du är kung” och så vidare – så ställde United upp för match. Och blev stående.

Som en vandrande skogsbrand

Nere vid bänken fick José Mourinho försöka förklara begreppet ”halvplanspress” för den engelska fotbollspubliken som under sin livstid aldrig sett ett mer passivt United på hemmaplan mot ett lag som de förväntats slå. Men så har de rödas fortfarande uppblåsta självbild på senare år många gånger också blivit deras fall.

Nu var det tio man på rätt sida och en ensam Marcus Rashford löpandes framför dem. Det fungerade faktiskt rätt bra.

Celta Vigo tvingades ta på sig direktörshatten för cirkusen men förmådde inte få sina hästar att springa förbi Uniteds försvarspiskor. Istället stannade anfallen gång på gång när mönsterbrytaren Pione Sisto kastades runt som en vante mellan Antonio Valencia och Paul Pogba varpå United kunde kontra.

Hela matchen kändes som en ganska bra spegling av Uniteds säsong. På gränsen till ett fiasko men med enskilda utropstecken som fortfarande blåser in små behagliga vindar med löften om utvecklingspotential för den sovande jätten.

Paul Pogba ser allt mer hemma ut i klubben han en gång stormade ut ifrån, Marcus Rashford som en superstjärna som börjar våga kräva sitt utrymme och Marouane Fellaini som en vandrande skogsbrand. Men så är det där huvudet också stekhett.

En av hans karriärs tyngsta kvällar

Marcus Rashford smekte, lika ömt som världens mest rutinerade älskare, bollen och Fellaini fällde in hakan och satte till guldlockarna. 1–0. Det skulle visa sig räcka.

För de som bor runt Friends Arena kommer Manchester Uniteds besök bli en enda stor påminnelse om vem som saknas snarare än vilka som är där men för matchen i sig har det ingen avgörande betydelse att både Zlatan och Guidetti nu uteblir. Biljetterna är redan utlottade. Sponsorplatserna redan bortlovade. Magin ska de tillresta supportrarna skapa och hälften av britterna kommer förmodligen ändå inte ens veta i vilken stad de befinner sig.

Men för John Guidetti hade den där finalen kunnat betyda allt.

I den allra sista sekunden, efter en Celta-kvittering bara några minuter tidigare, kom chansen. Målet låg öppet och den studsande bollen landade rakt på John Guidettis fötter. Framför honom låg hans drömmars mål öppet.

Det är Stockholm han är ifrån och det var i Manchester han skulle bli härskare. Men när Guidetti nu stod där med en trefilig motorväg till Solna framför sig var det som om han blev paralyserad och i panik istället styrde bilen rakt ner i diket.

Det blev en av hans karriärs tyngsta kvällar.

RÖSTA: Vilka håller du på i EL-finalen?

ARTIKELN HANDLAR OM