Niclas Eliasson om landslagsuttagningen: ”En dröm”

Uppdaterad 2024-05-23 | Publicerad 2024-05-22

ATEN. Ligaguldet rök men Niclas Eliasson, 28, får plåster på såren.

AEK Aten-yttern är en av överraskningarna i Jon Dahl Tomassons landslagstrupp.

– A-landslaget är något jag alltid drömt om, säger han.

När Sportbladet för en dryg vecka sedan träffade Niclas Eliasson i Aten var hans klubblag AEK Aten på väg mot ett försvar av det grekiska ligaguldet.

Men sedan vann rivalen PAOK först en svår hängmatch, därefter mot Panathinaikos och med minsta marginal derbyt mot Aris. 

När AEK samtidigt förlorade i derbyt mot Olympiakos gled guldet ur händerna på Eliassons lag, tränat av profilen Matías Almeyda.

Niclas Eliasson vid havet i Voula, söder om Aten.

Tröst för tappade guldet

– Vi faller på målsnöret. Det är jäkligt surt, säger Niclas Eliasson när Sportbladet når honom för en uppdatering. Hade Aris gjort mål i 95:e minuten mot PAOK hade vi tagit guldet på samma poäng men bättre inbördes möten.

Beskedet vid lunchtid onsdag var desto roligare för honom: den 28-årige högeryttern är tillbaka i den svenska landslagströjan för första gången på sju år. 

2017 spelade Eliasson i svenska U21-landslaget men debuterar nu A-landslagstruppen.

– Det är stort för mig givetvis. Svenska A-landslaget har alltid varit en dröm samtidigt som mitt fokus inte har varit att stirra mig blind på att komma med till varje pris. Det har varit lika viktigt att jag utvecklats som spelare och person, säger han.

Han var supertalangen som slog igenom som 17-åring i Falkenberg och med 13 assist i superettan 2013 värvades till AIK. Det blev ett par tuffa år i Gnaget, han lånades ut till IFK Norrköping, fick fart igen och spelade i Championship med Bristol City och Ligue 1 och Ligue 2 med franska Nimes innan han nu landat i pånyttfödda AEK Aten med ny arena, stabil ekonomi och organisation.

Varför har det tagit sju år innan du är tillbaka i ett svenskt landslag?

– Åren i Championship och i Frankrike med Nimes var bra och lärorika. Det var tuffa matcher men i lag där det inte handlade om offensiven främst och det påverkade att man inte så ofta hamnade i offensiva lägen där man hade möjligheter att skapa chanser och göra bra aktioner framåt.

– AEK är ett offensivt lag, med många bra medspelare. Jag trivs väldigt bra både i klubben och i staden Aten, säger Niclas Eliasson som bor vid vattnet strax söder om den grekiska huvudstaden tillsammans med sambon Julia och ettårige sonen, Leon.

Niclas Eliasson kör bil från träningsanläggningen till bostaden söder om Aten.

Bästa säsongen

Den här säsongen stod han för 12 assist totalt men också för åtta mål.

– Det är alltid svårt att jämföra, men det är min bästa säsong i karriären. Statistiken säger det också. Jag har alltid varit en framspelare men med erfarenheten har jag lärt mig vilka ytor jag ska finnas i för att även göra de lite enklare målen.

När Sportbladet åker med Eliasson från AEK Atens träningsanläggning nära flygplatsen mot Voula söder om huvudstaden landar samtalet i en annan världsdel.

Niclas Eliassons mamma är från Brasilien och det fotbollstokiga landet har en stor plats i ytterns hjärta.

– Vi åkte till Brasilien en gång om året när jag var barn, jag pratar portugisiska. Jag har en stor släkt i trakterna kring Salvador, Bahia. Det blir mycket fotboll, alla har sina favoritlag.

Rent teoretiskt hade du kunnat spela landslagsfotboll för Brasilien…?

– Haha, ja, men det är inte så att brasilianska förbundet har jagat mig. Dom har ganska många spelare över hela världen att välja mellan. 

Eliasson, som skrev på ett femårsavtal med AEK Aten 2022, har kontrakt till sommaren 2027.

Första säsongen gav liga- och cupguld. Den nyss avslutade var han en av ligans bästa spelare.

Niclas Eliasson på AEK Atens träningsanläggning.

Prislapp: 100 miljoner kr

AEK Aten har satt en prislapp, enligt grekiska mediauppgifter på närmare 100 miljoner kronor.

Större ligor och större klubbar har visat intresse för svensken.

– Ja, jag känner till det, men jag lämnar det till min agent och klubben. Alla spelare vill testa sig och nå så långt som möjligt, men med tanke på hur bra jag och familjen trivs så får det vara något riktigt bra för att vi ska flytta.

”Riktigt bra” skulle kunna vara klassiska brasilianska Serie A-klubben Grêmio som uppges visat konkret intresse för Eliasson.

– Med tanke på mina kopplingar till Brasilien så lockar det ju att få uppleva att spela där någon gång. Jag tror inte det funnits någon svensk som spelat i brasilianska ligan någon gång tidigare. Jag följer brasilianska fotbollen. Klubbarna har tagit stora kliv framåt och investerar. Men jag följer lagen mer som supporter.

Vilket landslag höll du på när du såg på VM som yngre?

– Jag är född i Sverige och känner mig som svensk, så det var Sverige. Men var Sverige inte med eller hade åkt ur så var det Brasilien. Jag växte upp med Ronaldinho och han var min favoritspelare, säger Niclas Eliasson. 

Sportbladets Michael Wagner intervjuade Niclas Eliasson i Grekland.