Från familjekaos till sitt livs målform

Sportbladet hängde på Marcus Berg i Grekland

1 av 3 | Foto: Thanassis Stavrakis / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

ATEN/STOCKHOLM. Han är en av Sveriges bästa fotbollsspelare.

Men Marcus Berg, 30, är också idrottsmannen som tackat nej till europeiska storklubbar, amerikanska äventyr och enorma löner i Kina.

Trebarnspappan kombinerar familj, livskvalitet i Grekland med bästa målformen någonsin.

– Det är inte lätt alltid, men jag tycker att jag har hittat en bra balans i livet, säger han.

Mannen på det trendiga kaféet i centrala Glyfada tittar på mig, förstår definitivt vad jag säger, men kommer inte tillbaka med notan som jag precis bett om.

– Han äger stället och du behöver inte betala. Han är Panathinaikossupporter, förklarar Marcus Berg lugnt för mig.

Situationen är inte ovanlig utomlands där fotbollsspelare är stora stjärnor.

I Bergs fall är det mer än så.

Stor stjärnstatus

Svensken har en stor stjärnstatus i Grekland, främst hos fansen till Panathinaikos men åtnjuter även en stor respekt hos andra lags supportrar.

När han träffar Sportbladet sent under hösten har saker och ting börjat komma i ordning efter en närmast kaosartad tid.

I början av september mitt under nye förbundskaptenen Janne Anderssons första landslagssamling, inför VM-kvalet mot Holland, får Berg hastigt kasta sig på ett plan till Aten för att hinna till förlossningen av hans och hustrun Josefines tredje barn, sonen Mateo.

Efter snabbvisiten på sjukhuset återvänder anfallaren till Stockholm, spelar mot Holland och lobbar in 1-0-målet i 1-1-landskampen.

Tillbaka i Grekland gör sig småbarnslivet påmint på allvar.

Fullt upp i familjelivet

Den nyfödde sonen har drabbats av bronkit och samtidigt leker mellanbarnet Leonel jage med en kusin som är på besök, ramlar med huvudet före i en Pippi Långstrumpsäng och slår upp ett rejält jack.

– Blodet bara sprutade och jag fick åka in med honom och sy, säger Berg.

Ammande hustrun Josefine tvingas samtidigt vara på sjukhus med minstingen Mateo där han får syrgas och mediciner mot bronkiten i sex dagar.

Foto: Michael Wagner

Hur mådde du då?

– Jag kände lite lätt panik. Det blev svårt att ha fokus på rätt saker. Prio ett var ju att lillgrabben skulle må bra, att stötta min fru, inget annat var viktigare. Som tur var kunde min pappa och hans sambo komma ned med kort varsel och hjälpa till med barnen (som även inkluderar dottern Jolie).

Så när Panathinaikos bara får 1-1 borta mot Veria med Marcus Berg som målskytt inleder tv-reportern intervjun efter matchen med:

– Marcus Berg, innan vi pratar om din besvikelse över resultatet – hur mår din nyfödde son?

Är inte det ett tecken på din status i Grekland?

– Jag gillar inte prata om mig själv på det sättet egentligen. Jag gör min fjärde säsong här, det har gått bra och jag tror grekerna uppskattar jobbet jag gör och min lojalitet mot laget. Det finns inte många skandalrubriker runt mig här nere. Det finns andra spelare som svävar i väg mer i sina liv, om jag ska vara lite diplomatisk, säger han med ett leende.

Ett par dagar efter att vi träffats i Atens välmående utkanter längs med Egeiska havet drar Berg baksidan av låret och missar VM-kvalet borta mot Frankrike.

Kanske inte helt ologiskt efter EM-slutspel, kort semester, Europa Leaguekvalspel, ligainledning, nystart i landslaget och barnafödsel…

Foto: Yorgos Karahalis / TT / NTB Scanpix
Marcus Berg älskas av fansen

Målskyttet lossnar

När Berg kommer tillbaka efter en knapp månads frånvaro börjar målskyttet sakta men säkert komma igång igen också. 

Ytterligare några veckor senare blir det som varit känt länge officiellt: svensken, som nobbat anbud från storklubbar som Olympique Marseille och Chicago Fire i MLS, har förlängt avtalet med Panathinaikos till 2019 och fått en löneförhöjning som innebär att Berg tjänar närmare 10 miljoner kronor årligen netto.

Känner du dig inte lockad att prova spel på en högre nivå igen?

– Hade jag varit 26 år kanske jag hade tänkt mer så. Men så bra som jag, min fru och min familj trivs här då får det vara en toppklubb i rätt liga. 

– Jag tror fortfarande jag kan bli bättre. Jag spelar hellre i ett topplag här, vinner ligan eller försöker nå Champions League med Panathinaikos. Att få spela i den turneringen lockar mig verkligen. 

– Det är inte alla som får vara i ett lag som Panathinaikos heller. Intresset kring laget är stort och det är väldigt stora känslor runt laget.

Turistambassadör?

Ibland låter det till och med som Marcus Berg inte bara spelar fotboll i Grekland utan även jobbar för landets turistindustri.

– Förut längtade man hem till Sverige. När man är i Sverige så längtar vi tillbaka hit. Det här är hemma. Visst, mycket av familj och vänner finns i Sverige. Men att vara här, ofta ha en blå himmel, varmt, människorna som är genuint trevliga, maten…det är fint. 

– Vi har köpt loss vår lägenhet på 140 kvadratmeter som vi kommer ha kvar för alltid. Vi har takterrass, gemensam pool. Vi kommer alltid återvända hit oavsett var vi bor permanent, säger Marcus Berg.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det är i Friends innandömen, torsdag och två dagar innan VM-kvalet mot Vitryssland och Aftonbladetkollegan Robin Bornehav ställer frågan:

– Tidigare handlade det om vem som skulle spela bredvid Zlatan. Nu handlar det om vem som ska spela bredvid Marcus Berg?

Anfallaren ler nästan generat.

– Vi får se vem det blir. Det är upp till Janne. Vi har många bra anfallare, svarar Berg.

Ingen är dock lika bra som 30-åringen just nu.

Efter nyår har han svarat för 14 mål på 13 matcher. 

Personligt målrekord

Med 18 ligamål i Grekland har han redan satt nytt personligt rekord och med 26 mål totalt inklusive cuper och landslagsspel har han hittat nätet lika ofta som Zlatan Ibrahimovic den här säsongen.

– En stor anledning är hur vi spelar med laget. Vi har fått lite nya spelare efter nyår, blivit bättre offensivt med fler spelare som kan göra poäng. Det har bidragit. Den formen jag är i nu har jag aldrig varit i tidigare. Självförtroendet växer och jag kan spela ännu mer avslappnat. 

Trots nytt avtal med Panathinaikos har det dykt upp nya försök att värva anfallaren. Enligt Sportbladets uppgifter kom Beijing Guoan med ett jättebud. 

Foto: Michael Wagner
Succésäsong: 26 mål totalt i liga & cuper har det blivit för Marcus Berg

Enorma Kinalöner

Den kinesiska klubben var redo att betala över 50 miljoner kronor för Berg, men också ge honom en årslön på 25–30 miljoner kronor, netto.

Hur svårt var det att tacka nej till de enorma summorna?

– Det de kan erbjuda på ett par år i Kina är kanske mer än man tjänat totalt under flera år i Europa. Men Panathinaikos har en prislapp på mig också. Beslutet var aldrig i mina händer, säger Berg.

– Man vet aldrig vad som händer i framtiden, saker kan ske snabbt. Men jag vill vinna något med Panathinaikos och vara med och bidra i landslaget, säger han innan pratstunden med mediakåren är över.

Jag hinner sticka in en sista fråga.

Med tanke på allt i höstas, hur är det med familjen…?

– Det är bara bra. Allt är toppen.

Om inte annat märks det på Marcus Bergs målform.

Sportbladets reporter Michael Wagner på plats i Aten.
ARTIKELN HANDLAR OM