Sebastian Larsson: ”Stänger inte dörren för allsvenskan...”

Foto: Magnus Wennman
FOTBOLL

Sebastian Larsson, 31, är tillbaka i svenska landslaget.

Kommer han även till allsvenskan i sommar när kontraktet med Sunderland går ut?

– Jag stänger inga dörrar för något. Men jag är väldigt motiverad att köra vidare på så hög nivå som möjligt, säger mittfältaren.

En knäskada och operation i början av den nuvarande säsongen i höstas gjorde att Sebastian Larsson var en av veteranerna som saknades när Janne Andersson inledde VM-kvalet.

Nu är Larsson, med 87 A-landskamper i bagaget, tillbaka i landslaget.

– Det var tidigt den här samlingen jag siktade mot. Det var kul när jag fick reda på att jag var uttagen igen. 

”Inte farfar än”

Han har inte haft några tankar liknande Oscar Wendt att tacka för sig i Blågult.

– Jag har aldrig haft några andra funderingar än att fortsätta i landslaget. Sedan har jag haft min skada och det är ny förbundskapten. Man kan aldrig ta givet att bli uttagen. Jag tillhör de äldre spelarna, men än ser jag mig inte som farfar i laget. 

Vad upplever du som de stora skillnaderna med det här nya landslaget?

– Det blir självklart ett större fokus på kollektivet igen, speciellt i vårt anfallsspel. Fler måste ta ansvar. Självklart skillnad jämfört med när vi hade Zlatan när det mesta skulle gå genom honom. 

Efter skadecomebacken har Larsson spelat kontinuerligt och varit given på Sunderlands mittfält sedan början av december.

Som vanligt för Sunderland

Det är dock ingen ny historia att laget desperat åter slåss i botten av Premier League. Flera år i följd har Sunderland på ett närmast mirakulöst sätt lyckats rädda kontraktet.

– Det är ingen ny situation för oss. Det gäller att använda kunskap och erfarenhet från tidigare år för oss ta oss ur den.

Hänger din framtid i Sunderland samman med om ni är kvar i PL?

– Nej, min situation är jag väldigt avslappnad kring. Kontraktet går ut i sommar och det är ungefär där jag är. All fokus är på att göra det så bra som möjligt för att reda ut situationen med klubben.

Kan du tänka dig att spela i allsvenskan?

– Jag kan tänka mig allting. Jag vet att det varit en del spekulationer. Har det funnits några kontakter? Nej, absolut inte, inte på något sätt. Det har det inte funnits med någon klubb.

Men kanske är det så att ett eventuellt spel i allsvenskan för Sebastian Larsson, som ju flyttade till Arsenal redan som 16-åring, dröjer några år – om det blir aktuellt.

– Det enda jag kan säga är att jag är mer motiverad och sugen än på länge att köra vidare och satsa vidare. Jag ser ett antal år framför mig att spela och vara kvar på högsta möjliga nivå. 

Vill inte veta alternativen

– Jag kommer ta situationen i sommar och se vad det finns för alternativ. Jag har inget jättestort intresse av att veta vilka alternativ som finns redan nu. När jag var yngre var jag mer intresserad av att veta. Men nu skulle det bara ta fokus från andra saker.

Det blir allsvensk fotboll i Eskilstuna i år.

– Kul! Jag försöker hänga med lite i den lokala pressen vad som händer. Förhoppningvis går det bra för grabbarna.

Vilket lag klappar hjärtat för i allsvenskan?

– Det har alltid klappat för Blåvitt. Men självklart kommer jag hålla på Eskilstuna. Det är min stad. 

Har allsvenskan vuxit status betraktat från utlandet?

– Det är roligt att fler spelare väljer att spela i allsvenskan när de varit ute ett tag. Kolla på Isak och Kim (Källström). Det höjer tempen och intresset, säger Sebastian Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM