Klart: Han blir ny ordförande i AIK

Foto: VILHELM STOKSTAD
Per Bystedt.
FOTBOLL

Ett rungande ”ja!” från medlemmarna.

Sedan var Per Bystedt, 51, ny ordförande för AIK.

För Sportbladet berättar han om konflikten med Lagardere, vd:n Mikael Ahlerups framtid, relationen till Jonas Galotta och om det är realistiskt för AIK att lämna Friends Arena.

530 medlemmar utnyttjade sin föreningsdemokratiska plikt under torsdagskvällen när AIK höll sitt ”Extra möte” om val av ny styrelse. Den stora majoriteten tvekade inte att rösta fram valberedningens förslag, Per Bystedt, som ny ordförande för AIK.

– Det känns bra. Jag har hela tiden varit tydlig mot valberedningen; finns det ett tydligt stöd så är AIK det roligaste som finns, säger Bystedt.

Han blir ordförande efter två turbulenta veckor i föreningen historia. Två styrelser avgick (AIK FF och AIK AB) efter att 300 medlemmar startat ett upprop för en förändring på styrelsesidan.

Samtidigt har Sportbladet granskat spelet bakom kulisserna inom AIK. Vi har bland annat kunnat berätta om hur de kontroversiella avtalen med det franska, multinationella arena- och sporträttighetsföretaget Lagardère, ser ut samt kunnat avslöja att Per Bystedt – trots att han inte haft en officiell roll inom klubben – suttit i möten med Lagardère vid upprepade tillfällen.

”Ett udda sätt”

När Bystedt träffar den samlade pressen efter mötet är han propert klädd, verbal och mån om att så öppet som möjligt svara på alla frågor.

– Jag har inte varit så vansinnigt insatt i allt som har hänt i AIK. Jag har självklart gått på matcher och sett att det är tomma stolar, och förstått att det är en avtalskonflikt med Lagardère. Det behöver man inte vara Einstein för att fatta. Men jag vet inte exakt hur avtalen med Lagardère ser ut och hur spelet bakom har sett ut.

Men du har haft möten med Lagardère. Har du hunnit bilda dig någon uppfattning?

– Vi har haft ett par möten där jag har hört deras syn på saken. Där har jag en liten flygande start, att jag i alla fall vet vad Lagardère tycker. Men jag är lite för gammal för att svälja någons partsinlaga bara rakt av. Det finns liksom ingen anledning. Och jag håller ju på AIK, inte på Lagardère. Men jag utgår ifrån att styrelsen och vd:n Mikael Ahlerup har koll på det där.

Med tanke på att frågan är infekterad, hur högt upp på din agenda är den?

– Vi ska hantera den på bästa sätt. Men i nuläget vet jag för lite. Jag vet faktiskt inte varför AIK har agerat som de har gjort. Jag har hört vad Lagardère säger, men jag vet ju inte om de talar sanning. Jag måste sätta mig in i frågan, och mitt perspektiv kommer att vara AIK:s perspektiv – att vi ska ha ett så bra avtal som möjligt.

Så här i efterhand, förstår du att vissa AIK-fans undrar varför Lagardère har haft möten om AIK:s affärer med folk som inte har haft något förtroendeuppdrag i AIK?

– Ja, absolut. Det var därför jag gick dit (till mötet, reds.anm). Jag tyckte att det var intressant och udda. Men samtidigt, de har sitt jobb, de försöker hitta öppningar för att lösa sina problem. Och det kan de väl göra. Men det var lite udda att utvecklingen blev som den blev, att jag står här i kväll, men det visste vi inte då, säger Bystedt.

”Har setts några gånger”

Enligt Bystedt var Jonas Galotta drivande i att sammanföra honom med Lagardère.

– Jag träffade Jonas Galotta första gången för ett och ett halvt år sedan ungefär. Vi har setts några gånger, vi har pratat i telefon, pratat om AIK. Jag uppfattade det som att han tyckte att det var en stor risk för AIK att inte lösa konflikten med Lagardère. Jag tror att det var därför han var med och ville få till det där mötet. Mig har han varit helt okej emot, men det betyder inte att jag har några affärer med honom eller håller med honom om alla saker. Han har väldigt många olika uppfattningar i många olika frågor och de uppfattningarna får han stå för.

Vd:n Mikael Ahlerup, vars konflikt med Lagardère varit uppmärksammad, har ett starkt stöd bland AIK:s supportrar.

Bystedt vill nu bilda sig en egen uppfattning om vd:n.

– Den enda jag känner i den avgående styrelsen och ledningen är Johan Segui eftersom vi har jobbat ihop tidigare (under Bystedt förra sejour i AIK). De andra vill jag inte recensera. Jag har träffat Mikael en gång i ett stormöte. Vi ska väl lära känna varandra nu, jag har absolut ingen förutfattad mening om honom. Jag vet att det har gått massa rykten, det är alltid så i AIK: ”Ska vi byta tränare? Ska vi byta vd? Ska vi byta styrelse?” Jag ska försöka stå utanför det och göra ett proffsigt jobb.

På mötet gav han även sin syn på tränaren Rikard Norling, som han själv var drivande i att sparka under sin tid som ordförande 2008.

– Vi har båda blivit åtta år äldre och vi vet att man har olika roller. Därmed inte sagt att det var en bra process 2008. Det var roligt och stimulerande att jobba med Rikard. För mig är det inga som helst problem. Att byta tränare står inte på min dagordning i alla fall, sa han på mötet enligt Dagens Nyheter.

”Ska se om sitt hus”

Flera av de supporterkrafter som bar fram Bystedt till ordförandeposten har arenafrågan högt upp på sin agenda. Många är kritiska till att den tidigare styrelsen i större utsträckning inte undersökt alternativ till Friends Arena. Det är något som Bystedt lovar att ta tag i.

– Det finns en motion som är antagen för att utreda detta. Jag tycker alltid att man ska se om sitt hus och inte lägga alla ägg i en korg. Vi ska titta på det; är det realistiskt (med en ny arena, reds.amn) så är det väl jättebra. Jag är inte arenaexpert, men det är ett kul och viktigt jobb.

Som AIK-supporter, trivs du på Friends?

– Ibland.

När trivs du inte?

– När vi förlorar… Nä, men det är en stor arena och när det är för lite folk så märks det, säger Per Bystedt

ARTIKELN HANDLAR OM