Blåvita hemvändare – men tidigast 2019

Marcus Berg: ”Alla ska köpa hus på samma gata...”

FOTBOLL

AL AIN/GÖTEBORG. Blåvittfansen vädjade till klubbens stjärnor utomlands. Men hemkomsterna dröjer till tidigast 2019. 

Sedan kan flera återvända samtidigt.

– Vi brukar skoja om att vi ska köpa hus på samma gata där alla kan bo, säger Marcus Berg.

I ett fantastiskt jättetifo inför avsparken mot Djurgården stod de tecknat uppradade – Gustav Svensson, Jakob Johansson, Pontus Wernbloom, Marcus Berg och Oscar Wendt – på väg att återvända till Kamratgården där Gud själv, Torbjörn Nilsson, hälsade välkomna hem.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Vill ha ett Rosenberg-lyft

IFK Göteborgs fans drömmer att en eller flera av klubbens tidigare profiler, alla nuvarande eller tidigare landslagsspelare, likt Anders Svensson, Markus Rosenberg eller Kim Källström ska återvända och lyfta sin förening.

När Sportbladet nyligen besökte Marcus Berg i hans nya klubb Al Ain i Förenade Arabemiraten kom frågan upp:

– Det är i Göteborg vi ska bo när vi flyttar hem, säger Berg och fortsätter:

– Det är en dröm att få spela i Blåvitt igen. Jag har hållit på IFK Göteborg sedan jag var liten grabb i Torsby. Men jag har ingen aning om var jag står spelmässigt om ett par år. Hur kroppen är, hur man känner sig mentalt, hur stort suget är och när det blir aktuellt i så fall, säger Marcus Berg.

”Bidra när vi är bra”

– Jag är ganska säker på att vi alla känner på liknande sätt, att vi verkligen vill hjälpa Blåvitt och bidra på planen när vi fortfarande är bra spelare. 

De ex-blåvita spelarna brukar träna med IFK Göteborg under somrarna och kompisbanden är tajta mellan flera av spelarna ur samma 1986-generation.

– Gustav, Bjärsa och jag brukar skoja om att vi alla ska köpa hus på en och samma gata där alla kan bo, säger Marcus Berg med ett skratt.

Foto: Bildbyrån
Tidigare Blåvitt-spelarna Wernbloom, Wendt, Jakobsson och Berg

Men vad Sportbladet erfar från flera olika källor både med insyn i IFK Göteborg och i de ex-blåvitas nuvarande klubbar lär hemkomsterna dröja.

Åtminstone till januari 2019 när Gustav Svensson kan bli den förste att återvända efter att avtalet med Seattle löpt ut.

Wernbloom förlänger?

Enligt Sportbladets uppgifter talar det mesta för att Pontus Wernbloom, som gjorde en stormatch i CSKA Moskvas 2-1-seger borta mot Benfica i Champions League, förlänger avtalet som går ut med den ryska storklubben nästa sommar eller spelar ytterligare någon eller några säsonger utomlands.

Enligt ryska mediauppgifter ska till och med ett kontraktsförslag från CSKA med en förlängning till 2020 ligga och vänta på Wernblooms underskrift.

IFK Göteborg får vänta på sina egna Markus Rosenberg-frälsare.

– Det är en viss skillnad mellan oss och Rosenberg. Han hade varit ute i många år och var i ett läge där han inte fick spela speciellt mycket i West Bromwich. Vi spelar kontinuerligt i våra klubblag. Det är väldigt individuellt när det passar att flytta hem, säger Marcus Berg.

FAKTA

Blåvita utlandsproffsen som kan återvända

Pontus Wernbloom

Ålder: 31 år.

Position: central mittfältare.

Klubb: CSKA Moskva.

Kontraktsläge: kontraktet går ut nästa sommar, 30 juni 2018.

Kommentar: Given i CSKA och stor supporterfavorit i klubben, som enligt Sportbladets ryska uppgifter, gärna ser att Wernbloom förlänger. Rysk media uppger att svensken kan skriva på ett avtal till 2020. Alternativet: kan som Bosman nästa sommar vraka och välja mellan lukrativa erbjudanden. 

Oscar Wendt

Ålder: 31 år.

Position: vänsterback.

Klubb: Borussia Mönchengladbach.

Kontraktsläge: Förlängde tidigare i år kontraktet med ytterligare ett år. Går ut 30 juni 2019.

Kommentar: Var i valet och kvalet i våras, men förlängde. Given i stabila Bundeslligalaget Mönchengladbach.

Marcus Berg

Ålder: 31 år.

Position: anfallare.

Klubb: Al Ain.

Kontraktsläge: Nyskrivet tvåårskontrakt med Al Ain, till och med 30 juni 2019.

Kommentar: Lämnade Panathinaikos för Al Ain med ambitionen att vinna asiatiska Champions League. Jättekontrakt som lär ge 30 miljoner kronor/år netto.

Gustav Svensson

Ålder: 30 år.

Position: central mittfältare.

Klubb: Seattle.

Kontraktsläge: Första året av två. Kontraktet går ut i december 2018.

Kommentar: Varit hemma i IFK Göteborg och sedan vänt ut igen. Pratar öppet om att det är högaktuellt att återvända igen när nuvarande avtalet går ut.

Jakob Johansson

Ålder: 27 år.

Position: central mittfältare.

Klubb: AEK Aten.

Kontraktsläge: Bara denna säsongen kvar, kontraktet går ut 30 juni 2018.

Kommentar: Sannolikt den av de tidigare IFK Göteborgsspelarna som är längst från att återvända. Stort genombrott senaste säsongerna och etablerad i A-landslagstruppen. 

Mattias Bjärsmyr

Ålder: 31 år.

Position: mittback.

Klubb: Sivasspor.

Kontraktsläge: Flyttade nyligen till turkiska ligan och nykomlingen Sivasspor. Avtal i två år, till och med 30 juni 2019.

Kommentar: Lagkapten som lämnade ett turbulent Blåvitt i somras. Tillhör samma generation, men har inte hållit samma landslagsnivå som övriga spelare i kompisgänget.

Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET