”Gör ont att se de här bilderna”

WHO:s oro efter fansens firande

Publicerad:

FOTBOLL

Napoli tog hem italienska cupen efter en straffrysare mot Juventus.

Då samlades tusentals fans på gator och torg.

– Det gör ont att se de här bilderna, säger Ranieri Guerra, vice direktör på Världshälsoorganisationen (WHO).

Italien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset. Från mitten av mars till slutet av april rådde total lockdown då premiärminster Giuseppe Conte stängde in sitt lands 60 miljoner invånare. Över 30 000 har dött av viruset.

De senaste veckorna har kurvorna pekat nedåt, samhällena har öppnats upp och fotbollen har återupptagits – dock utan någon publik.

Foto: Alessandro Pone / TT

Tusentals samlades

Men när Napoli i onsdags besegrade rivalen Juventus i cupfinalen och säkrade sin första titel på sex år kunde fansen inte längre hålla sig. Bilder visar hur tusentals supportrar samlades på gator och torg för att fira.

Något som Världshälsoorganisationen (WHO) anser är bekymmersamt.

Foto: Alessandro Pone / TT
Foto: Alessandro Pone / TT

– Vi har inte råd med detta just nu. Det gör ont att se de här bilderna när man tänker på utbrottet som kom efter Atalanta-matchen i början av pandemin. Jag vill inte att det ska ske igen, säger Ranieri Guerra, vice direktör för organisationen, till Gazzettan.

”Biologisk bomb”

Med ”Atalanta-matchen” syftar han på CL-matchen mellan Atalanta och Valencia den 20 februari som spelades inför 40 000 åskådare på San Siro i Milano och som i efterhand beskrivits som en ”biologisk bomb”.

– Som tur var skedde detta i Neapel där man tidigare infört strikta restriktioner och därför inte fått samma smittspridning som i andra områden, säger Guerra.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.