Rosengård ber om ursäkt efter förslaget

Piteå: Jag tycker att han ska lägga ner

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

FOTBOLL

Ett uttalande från FC Rosengårds ordförande har väckt ilska bland damallsvenskans klubbar.

Nu backar Håkan Wifvesson från förslaget om att vrida om hela seriesystemet.

– Jag skulle inte ha sagt det. Jag har bett om ursäkt, säger han.

Damallsvenskan ska börja 28 maj med mötet mellan Djurgården och Uppsala. De sju omgångar som missats ska i första hand klämmas in i luckan som uppstått i juli och augusti efter att OS flyttats.

Så lyder i alla fall förslaget som klubbarna med bred majoritet röstade fram genom sin intresseförening EFD på ett möte förra veckan. Nu återstår att få schemat godkänt av förbundet – för att sedan korrigera avsparkstider först om pandemin gjort det omöjligt att spela så snart.

Klubbar fann det respektlöst

Men Rosengårds Håkan Wifvesson vill annat. I Sydsvenskan önskade ordföranden en senarelagd premiär och öppnade för att ändra hela seriesystemet i svensk fotboll.

– Att slutföra en hel säsong från sensommar till höst hade varit tufft. Det hade gett oss möjlighet att gå över till höst-vår inom damfotbollen, sa han och la till att mästarna fortsatt ska driva den diskussionen.

Många klubbar som Sportbladet pratat med finner Wifvessons utspel respektlöst. För det första, anser de, borde han ställa sig bakom ett demokratiskt framtaget förslag, oavsett om han röstat emot det. För det andra är det fel att blanda in frågan om att inleda säsongen på hösten och avsluta på våren, vilket avgörs på förbundsnivå och i så fall skulle behöva införas i alla divisioner.

– Då får de spela allsvenskan från Stockholm och söderut. En normalvinter har vi snö i oktober och en medeltemperatur på sju-åtta grader minus. Eller har han tänkt spela augusti till september och ha uppehåll till april? Det är orimligt, säger Piteås klubbchef Håkan Linneruth.

Hur ser du på att han öppet kritiserar klubbarnas förslag?

– Jag tycker att han ska lägga ner och koncentrera sig på det som är beslutat.

”Tycker jag ska vara tyst”

Ett par dagar har gått sedan Håkan Wifvesson pratade med Sydsvenskan. Med lite distans ångrar han den ena punkten men håller fast vid den andra.

– Jag skulle inte ha sagt det där om höst-vår. Jag kan backa och erkänna att det är en separat fråga, så jag har bett om ursäkt till EFD. Jag har sagt att den frågan inte hör hemma här, säger Rosengårds ordförande.

Varför kritiserar du klubbarnas gemensamma beslut om startdatum?

– I vanliga fall ska man stå bakom det demokratiska valet, men vi har yttrandefrihet. Vår ståndpunkt är att för vår del är det ett felaktigt beslut. FC Rosengård anser att det viktigaste är att ha ett samhälle som fungerar, att vi alla hjälps åt för att minimera smittspridningen. Pandemin verkar få som starkast fäste i april och maj, då är det inte bästa läget att börja med fotboll.

Förstår du kritiken mot dig?

– Ja. Jag har respekt för att andra föreningar tycker att jag ska var tyst i frågan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.