Malmö FF

”Tänkte att så blir det inte för så gör man inte”

Malmö FF:s medlemmar agerade för rättvisa och solidaritet – resultatet redan det omvända

Av: 

Patrik Brenning

Malin Wahlberg

FOTBOLL

Noll.

Så många spelare har lilla Dösjöbro IF i sitt tidigare så stolta damlag i division 1 till kommande säsong.

Anledningen är Malmö FF:s välvilliga försök att ta ansvar för fotbollen men som nu är på väg att krossa en annan klubbs verksamhet.

– Man tänkte att ”så blir det inte för så gör man inte”. Men sedan blev det officiellt, säger Magnus Westin, senioransvarig i Dösjöbro IF.

Proteströster talade om att Malmö FF skulle radera en annan förenings historia och rent av fuska om de gick samman med LB07 och tog systerföreningens plats i damernas Elitetta. Uppslutningen på medlemsmötet i november när över 900 personer röstade ner styrelsens förslag för att istället starta ett damlag från grunden i division 4 firades också som en seger för föreningsdemokratin.

Här fanns en klubb som stod för såväl demokrati som solidaritet och som tog ansvar för hela den svenska idrottsrörelsen, hette det. Men hur blev det?

– Vi fick reda på det på samma sätt som alla andra. När MFF presenterade sin trupp insåg vi att de hade tagit elva spelare från oss plus de två nyförvärv som var tänkta att spela med Dösjöbro nästa år. Totalt 13 av våra spelare skulle spela i Malmö istället.

Alla åldrar

Magnus Westin i senioransvarig hos Dösjöbro IF. Föreningen är hemmahörande i Dösjebro, en tätort i Kävlinge kommun med 930 invånare och som enligt Wikipedia har ett föreningsliv bestående av ”fotbollsklubben Dösjöbro IF, scoutkåren och byalaget”.

Magnus Westin och Dösjöbros idrottsplats.
Glädje hos Dösjöbro efter att seriesegern stod klar i september.
Dösjöbro mötte FC Rosengård i Svenska cupen i höstas.

Trots ortens storlek har fotbollsföreningen lag i alla åldersgrupper för såväl killar som tjejer där stoltheten varit damernas seniorlag som så sent som i oktober kvalade upp till Elitettan (herrarna trillade ner i division 5 den gångna säsongen).

Omedelbart när Malmö FF meddelade medlemmarnas beslut att klubben skulle starta ett damlag i division 4 började Magnus Westin dock förstå att det även skulle få konsekvenser för Dösjöbro IF.

– Ganska snabbt efter den där omröstningen fick vi veta att de var intresserade av vår tränare (Fredrik Jahnfors) och vi räknade då med att ett antal spelare från hans kärntrupp skulle kunna följa med honom. Vår bedömning var att det skulle handla om fyra-fem spelare men sedan kröp det fram när det var dags för provträning i Malmö att det var tio spelare från Dösjöbro som skulle vara med och träna. Men vi trodde ändå inte att det var rimligt att de skulle plocka så många spelare av oss. Man tänkte att ”så blir det inte för så gör man inte”. Men sedan blev det officiellt, säger Westin.

Dösjöbros hemmaplan.
Jahnfors.

Vädjar om hjälp

När Malmö FF på måndagen publicerade sin nya damtrupp kunde Magnus Westin räkna till 13 spelare som egentligen skulle ha spelat med Dösjöbro kommande säsong. Men det stannade inte där då även övriga spelare i truppen efter beskedet började se över sin situation.

Tre veckor efter MFF:s beslut är situation i Dösjöbro nu akut.

Hur många spelare har ni i damtruppen i dag?

– Noll.

Fredrik Jahnfors, nu i Malmökläder.
Malmös trupp består till stora delar av före detta rödklädda spelare.

Dösjöbro har redan fått blåsa av ett tilltänkt samarbete med Borgeby FK som skulle hjälpa till att utveckla det framgångsrika F17-laget. Nu riskerar föreningen istället att tvingas flytta upp juniorerna direkt till division 1 för att överhuvudtaget få ihop ett lag kommande säsong.

– Det är egentligen ett till två år för tidigt men tanken att behålla och utveckla dem på sikt tillsammans med Borgeby har vi fått lägga ner. Sedan jobbar vi också febrilt med att hitta nyförvärv, där vi främst behöver fem-sex rutinerade spelare för att överhuvudtaget kunna hantera en division 1-plats nästa år.

Hade ni avtal med någon spelare eller tränare?

– Hela vår filosofi som klubb bygger på att man ska spela hos oss för att man vill spela hos oss. Vi har inga kontrakt med någon och det är jättestor del av vår framgångssaga. Vi har låtit spelare komma till också men också låtit de som vill lämna göra det med ett leende på läpparna eftersom de alltid är välkomna tillbaka. Det är anledningen till att en by med 850 invånare kan ha killag och tjejlag i alla åldrar och totalt 500 medlemmar.

”Bollen ligger hos Malmö”

Dösjöbro vädjar nu till Malmö FF om hjälp för att rädda seniorverksamheten.

– Vi har lämnat in en lista med behov vi har för att vi ska kunna lösa det här och bollen ligger hos Malmö FF nu. Jag förutsätter att de kommer hjälpa till ordentligt i det här men vi har inte fått något svar ännu. Vi har bollat fram och tillbaka men nu ligger bollen hos MFF.

När Malmö FF tog det här beslutet talades det om att det inte skulle förstöra den sportsliga rättvisan eller krossa en annan klubb. Hur ser du på de orden i dag när de tagit era spelare och kommer ställa upp med ett division 1-lag i division 4?

– Jag kan inte gå in på deras beslut i detalj utan bara se till vår egen klubb. För oss har det här skapat ett jätteproblem och det var en av Malmös käpphästar i frågan, att det inte skulle drabba en annan klubb. Det drabbar oss men jag hoppas verkligen att Malmö FF ska hjälpa till.

Uppdatering: Under onsdagen la Dösjöbro upp en bild från tisdagens träning där 32 spelare deltog, men förutom åtta provtränande var spelarna från klubbens U17-lag samt från 04- och 05-laget.

– Vi har tagit beslut att ställa upp med ett ungt lag. Det blir vårt F17-lag som vi får lyfta upp. Vi måste göra något och kan inte bara lägga oss ner, men det är lång väg kvar, säger Westin och fortsätter:

– Vi är väl ungefär där vi var i går. Det är en spelare som har skrivit över till oss.

Läs hur Malmö FF:s vd Niclas Carlnén svarar på kritiken här!

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Malmö FF

LÄS VIDARE

Malmö FF:s osannolika säsong – satsar raka vägen mot SM-guld 2025

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö FF