”Jag kan inte stå bakom kulturen”

Liverpool-stjärnans avsky: ”Förstår inte”

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Allt fler holländare vill skrota traditionen ”Svarte Petter”.

Georginio Wijnaldum är en av dem.

– Jag kan inte stå bakom den kulturen, säger Liverpools stjärna.

Färska opinionssiffror visar att 29 procent av 76 000 tillfrågade holländare vill skrota jultraditionen ”Svarte Petter”. Det kan låta som en låg siffra, men år 2013 var den betydligt lägre (11 procent).

Traditionen, där människor målar sig svarta i ansiktet för att efterlikna Sankt Nicolaus medhjälpare ”Svarte Petter”, är numera kraftigt ifrågasatt och anses av många vara direkt rasistisk.

– Ju äldre du blir, desto mer reagerar du när folk kallar dig ”Svarte Petter”. Du tänker: ”Hallå! Vänta nu. Varför kallar du mig det? Vad är poängen?”, undrar Liverpools holländske mittfältare Georginio Wijnaldum i en intervju med CNN.

”Görs för barnen”

Traditionen populariserades under mitten av 1900-talet då en barnbok släpptes.

– Man säger att de här paraderna görs för barnens skull. Men grejen är att barnen bara tänker på att de får presenter. De tänker inte på om det är ”Svarte Petter”, ”Regnbågs-Petter” eller någon annan Petter, så länge de får sina presenter, säger Wijnaldum.

”De förstår inte”

Han menar att de som fortfarande stöttar paraderna inte förstår vilken skada de orsakar.

– De förstår inte hur vi som mörkhyade personer känner oss. De tvingas inte utstå de påhopp vi får utstå, säger Wijnaldum.

Foto: TT
Klopp och Wijnaldum.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM