De tog Europaplatserna i Premier League

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

De hade greppet inför den sista omgången och höll fast vid det.

Chelsea och Manchester United och spelar i Champions League nästa säsong.

– Det har varit mycket upp och ned, en fantastisk bedrift, säger United-managern Ole Gunnar Solskjaer.

Liverpool och Manchester City var redan klara för Champions League-spel, men där bakom levde kampen om de fyra åtråvärda platserna i allra högsta grad.

Inför den avslutande Premier League-omgången låg femman Leicester en poäng bakom Chelsea och Manchester United.

Eftersom Chelsea pallade för trycket och besegrade Wolves med 2–0 krävdes det seger för Leicester, som ställdes mot just Manchester United, för att säkra CL-spel.

Efter en mållös första halvlek prickade Jamie Vardy ribban med en halvtimme kvar, men närmare än så kom inte de blåklädda. I matchminut 70 pekade domaren på straffpunkten efter att United-anfallaren Anthony Martial blivit fälld i straffområdet.

”Hylla mig inte för mycket”

Succévärvningen Bruno Fernandes var säkerheten själv från elva meter och satte 1–0. Jesse Lindgaard gjorde sedan 2–0 på tilläggstid efter att målvakten Kasper Schmeichel försökt sig på en dribbling. Leicester, som har varit ett topplag hela säsongen, får därmed nöja sig med spel i Europa League nästa säsong.

Manchester United har gjort en motsatt resa efter en svag säsongsinledning.

– Det såg inte ut som att ni förväntade er det. Alla tippade oss sexa eller sjua, säger Manchester Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjaer till den samlade pressen efter matchen.

– Det är okej. Om jag blir kritiserad växer jag mig starkare av det. Snälla hylla inte mig för mycket så jag blir självbelåten, fortsätter norrmannen.

Tottenham gick om Wolves

Chelseas manager Frank Lampard var också belåten efter lagets seger.

– Jag är väldigt stolt över laget i dag. De har jobbat hårt för det här, säger han till Sky Sports.

Samtidigt som Chelsea besegrade Wolves kryssade Tottenham mot Crystal Palace. Ett resultat som innebär att Spurs går om Wolves och kniper sjätteplatsen som innebär kval till Europa League-spel.

Jumbon Norwich var redan klart för nedflyttning, och efter en dramatisk slutomgång står det klart att Bournemouth och Watford gör dem sällskap ner till Championship.

Laddar Tabell
Laddar Tabell
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.