Matchfixning

”Det har förstört mitt liv”

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

Åklagarsidan yrkade på två års fängelse för Dickson Etuhu och ”37-åringen” när det stora matchfixningsärendet avslutades i Svea hovrätt i dag.

Dom faller 8 november.

– Allt baseras på anklagelser som har förstört mitt liv, sa Dickson Etuhu inför rätten.

Den förre AIK-spelaren och hans 37-årige vän står åtalade för grovt givande av muta.

Inför matchen mellan IFK Göteborg och AIK våren 2017 bestämde Dickson och ”37-åringen” träff med AIK:s dåvarande andremålvakt Kenny Stamatopoulos på en restaurang i Stockholm. Förstemålvakten Oscar Linnér hade dragit på sig tre gula kort och var avstängd i matchen mot Blåvitt, därför skulle ”Kenny Stam” vakta målet. Under samtalet på restaurangen menar åklagaren Johan Lindmark att brottet ska ha skett.

Men Stockholms tingsrätt ogillade åtalet i december i fjol med motiveringen att det inte förekommit ett tillräckligt konkret erbjudande, utan rört sig om en icke straffbar ”provtryckning” från Etuhus och ”37-åringens” sida.

Åklagare Lindmark överklagade den friande domen och i dagens förhandling i Svea hovrätt resonerade han kring detta:

– Om man drar en parallell till brottet olaga hot så krävs det inte att man uttrycker ett hot i form av att ”jag ska döda” eller ”jag ska misshandla dig” utan det räcker med subtilare redskap som att man har en väst som visar ens gängtillhörighet eller säger ”jag vet var du bor”.

”Utsattes för ett muterbjudande”

– Poängen är: uppfattar mottagaren vad det handlar om, ja eller nej? Och här menar jag att ”Kenny Stam” har uppenbarligen under och efter samtalet helt klart uppfattat att han har utsatts för ett muterbjudande. Han tar kontakt med sina vänner och får rådet att gå till sin tränare (Rikard Norling) som sedermera anmäler detta till polisen, sa Johan Lindmark.

Johan Lindmark har i samband med hovrättsförhandlingen presenterat ny bevisning i form av en utredning från Svenska Fotbollförbundet som ska visa att omsättningen på en allsvensk fotbollsmatch uppgår till nio miljoner euro i hela världen (cirka 90 miljoner kronor).

Detta visar, enligt Lindmark, att det påstådda mutbeloppet som ska ha diskuterats, två miljoner kronor, är rimligt.

– Mutans storlek är snarare en straffvärdesfråga. Poängen är att två miljoner kronor är inte orimligt, tvärtom. En allsvensk spelare har en relativt hög lön och måste ju få ett erbjudande som faktiskt lönar sig, sa Johan Lindmark.

”Ett till två års fängelse”

Under sin slutplädering yrkade åklagaren på ett till två års fängelse, medan de åtalade förnekar brott och deras advokater Johan Åkermark och Peter Dahlqvist anser att åtalet ska ogillas även av hovrätten.

Advokat Dahlquist, som representerar ”37-åringen”, hade invändningar mot den nya bevisningen. Han menar att spelbolagens insättningstak skulle förhindra att satsa en miljon kronor på Blåvitt-vinst i matchen (en miljon hade gett en total vinst på två miljoner kronor på det aktuella spelet).

– Och notera att nio miljoner euro är hela världens samlade omsättning. Vad har det för betydelse för min huvudmans möjligheter att ge den här mutan? sa Peter Dahlqvist och fortsatte:

”Omoraliskt och osportsligt”

– Jag har full respekt för samhällsnyttan med att beivra matchfixning, jag är själv en stor fotbollssupporter, men vi kan inte börja tumma på beviskraven. ”Stams” berättelse vittnar om något som möjligen kan sägas varit högst omoraliskt, högst osportsligt, men det är inte det vi prövar i en rättegång och den domen har redan fallit mot de två tilltalade. Deras liv är vända uppochner och karriärer är förstörda, sa Peter Dahlqvist.

När Dickson Etuhu fick chansen att uttala sig förklarade han att det var ”väldigt känslosamt” för honom.

– Jag har jobbat med fotboll i 20 år, i hela mitt liv, nu kan jag inte arbeta inom fotbollen mer på grund av det här målet, sa Dickson och fortsatte:

– Jag har insett att det här målet har förstört min historia, hela mitt liv. Jag kämpar för att arbeta med det jag älskar och faktiskt kan, men det går inte. Idag får jag leva på besparingar och jag letar efter en ny karriärmöjlighet för att kunna försörja mig.

Efter att förhandlingen i Svea hovrätt avslutats försökte Sportbladet ställa frågor till Dickson Etuhu.

– Min advokat säger att jag inte ska uttala mig nu. Jag svarar på frågor efter att domen har kommit, säger Dickson Etuhu vänligt men bestämt.

Enligt hovrättens ordförande meddelas domen fredag 8 november klockan 11.00.

Publisert:

LÄS VIDARE

Björn Wesström talar ut – om allt

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Matchfixning

Fotboll

Dickson Etuhu

AIK

Allsvenskan i fotboll