Hyllade turkiska invasionen – får sparken av klubben

avMichael Wagner

Cenk Sahin, 25, hyllade Turkiets invasion i norra Syrien på Instagram.

Nu får mittfältaren sparken av tyska St. Pauli.

”Hans agerande är emot våra värderingar”, skriver klubben.

Hamburgklubben St. Pauli i tyska 2. Bundesliga är en förening som gjort sig känd för sitt engagemang utanför de kritade fotbollslinjerna.

Därför lät inte reaktionerna vänta på sig när lagets mittfältare, turkiske Cenk Sahin, i ett inlägg på Instagram hyllade den turkiska pågående krigsinsatsen i norra Syrien.

I fredags la Sahin ut en bild på den turkiska flaggan på sitt Instagramkonto med text där han uttryckte sina böner och stöd för de turkiska väpnade styrkorna i operationen i Syrien.

Många St. Pauli-supportrar reagerade snabbt och ilsket på inlägget och anklagade Sahin för att vara en krigsivrare.

Klubben meddelade omgående att Sahins inlägg var emot föreningens värderingar och att man skulle hålla samtal med mittfältaren.

Lagkamrat med svenskarna

Under måndagseftermiddagen kom beskedet att man efter dessa samtal beslutat om stoppa 25-åringen från fortsatt spel med St. Pauli. Sahins avtal gäller till och med sommaren 2021.

”Efter ytterligare diskussioner mellan klubbansvariga och spelaren upphör Cenk Sahins match- och träningsåtaganden med omedelbar verkan” skriver St. Pauli på sin hemsida.

”Till beslutet bidrog upprepade åsidosättandet av föreningens värderingar men även för att skydda spelaren. (...) Att vi ställer oss emot krigshandlingar råder det inga tvivel om eller är öppet för diskussion. Sådana handlingar, och uttryck för att man stödjer dem, är mot klubbens värderingar.”

Tills vidare fortsätter Sahin att få lön från St. Pauli i enlighet med sitt kontrakt. Sahin har sedan han kom till Hamburgklubben 2016 spelat 57 seriematcher för St. Pauli och gjort sex mål.

Den här säsongen har Sahin dock bara spelat i en cupmatch för St. Pauli som har svenskarna Sebastian Ohlsson och Viktor Gyökeres i laget.

”Cenk Sahin har FC St. Paulis tillåtelse att träna och spela matcher med andra klubbar”, skriver Hamburgklubben på sin hemsida.

St. Pauli stöttade kurden Naki

2016 stöttade klubben den förre St. Paulispelaren, tyske Deniz Naki som har kurdiska rötter, sedan han i Turkiet dömts för att ha propagerat för kurdiska PKK genom att dela en bild på två palestinska barn som dödats av israeliska styrkor.

Inför en match mot Werder Bremen kom samtliga St. Paulispelare ut i tröjor med text till stöd för Deniz Naki. På klubbens officiella Twitterkonto la man ut en bild på Naki med ordet ”solidaritet”.

I fredags besegrade det turkiska landslaget Albanien med 1–0 i EM-kvalet. Landslagsspelarna firade målet med en militärhonnör och la efteråt ut bilder från omklädningsrummet där samtliga spelare och ledare gjorde samma gest.

Firandet utreds av Uefa eftersom politiska budskap är förbjudna under matcherna.

Sportbladet har varit i kontakt med Sebastian Ohlsson, som inte vill uttala sig om situationen kring Sahin utan hänvisar till de ansvariga i St. Pauli.