”Fördelningen är under all kritik”

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Elitklubbarna i herrfotbollen fick en betydligt större summa av regeringens krisstöd än damfotbollen.

Idrottsminister Amanda Lind säger att om det visar sig att damidrotten inte klarar coronakrisen i samma utsträckning som herridrotten, så har stödet inte fördelats på ett förväntat sätt.

”Det är också en sådan sak jag kommer att följa upp med RF (Riksidrottsförbundet)”, säger hon.

Drygt 76 miljoner kronor av regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor till idrotten har delats ut till elitfotbollen. Stödpaketet finns för att täcka de förluster som uppstår för klubbarna mellan 12 mars och 30 juni.

Klubbarna i allsvenskan och superettan får 73 miljoner kronor, medan klubbarna i damallsvenskan och elitettan får drygt tre och en halv miljon kronor.

Fredrik Stengarn.
Foto: KIF ÖREBRO
Fredrik Stengarn.

Damallsvenska KIF Örebros ordförande Fredrik Stengarn var beredd på att det skulle vara skillnader, men inte så här stora.

Och han är besviken.

– Jag är mållös. Med fördelningar som dessa… så vet jag inte vad jag ska säga till våra fotbollsspelande tjejer. Den här fördelningen är under all kritik. Jag blir uppgiven och ledsen för tjejernas skull, säger han till Sportbladet.

Han fortsätter:

– Redan när RF:s (Riksidrottsförbundet) nyckel för fördelningen presenterades var det tydligt att det kommer gynna herridrotten och att jämställdhetsanalysen helt saknades. Något som nu bekräftats, men jag trodde inte att det skulle bli såhär dramatiskt. Jag hade på förhand gissat på 90/10, om man går på publiksnitt, omsättningssnitt etc. Även en 90/10-fördelning hade fortsatt befästa nuvarande struktur, säger han.

Kommer följa upp

Han gör ingen hemlighet av att han hade velat se en annan fördelningsmodell.

– Jag hade på allvar velat se en solidarisk fördelningsmodell hos förbundet för de fyra toppligorna. Ett gyllene tillfälle att visa att fotbollsfamiljen faktiskt är en familj som också bryr sig om sina döttrar. Kanske hade regeringens skattefinansierade idrottsstöd faktiskt på allvar kunnat räddat några klubbar då också.

– Var det såhär som idrottsministern och regeringen verkligen hade tänkt sig att stödet skulle fördelas? Jag undrar jag, säger han.

I ett sms till Sportbladet svarar idrottsministern Amanda Lind på fördelningen.

”Syftet med idrottens krisstöd var att säkra idrottens överlevnad genom corona. RF har fått förtroendet att fördela pengarna och nu ser vi hur klubb efter klubb fått stöd som gör stor skillnad. Men om stödet fördelats så att damidrotten inte klarar denna kris i samma utsträckning som herridrotten, har det inte fördelats på det sätt man kan förvänta sig. Det är också en sådan sak jag kommer att följa upp med RF”, säger hon.

Behöver mer pengar

Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF, säger att svensk fotboll har fått 43 procent av det ansökta beloppet, och att varje summa som delats ut bygger på tappade intäkter och där varje förening har ansvarat för sin ansökan.

SvFF, som har fördelat ut pengarna till klubbarna, har fått direktiv från Riksidrottsförbundet att förhålla sig till.

– RF bestämmer stödet per serienivå, och sen har vi i uppgift att fördela ut det. I princip så är det 43 procent av det som har ansökts som har delats ut. Men behovet är nästan 100 miljoner större än det vi har fått, säger Nilsson.

Nilsson betonar att summorna som har delats ut baseras på ansökningarna som har gjorts, men att man är i stort behov av mer pengar.

– Det är glasklart så att behoven är mycket större och därför är det otroligt angeläget att det ska komma något efter 30 juni. Behoven kommer vara exceptionellt stora hos både de här föreningarna och idrott och svensk fotboll i helhet, säger han.

Sportbladet har sökt Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

LÄS VIDARE

Publicerad: