Umeås tränare slår vad med Sportbladet

Åker UIK ut? Ett tvåmannatält står på spel!

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

När Umeå IK:s Robert Bergström läste Sportbladets damallsvenska bibel reagerade han på sin namnes tips.

Ett par minuter senare har vi slagit vad om ett tvåmannatält.

– Det blir en tidig julklapp till ungarna, säger tränaren.

2004 var Umeå Europas bästa lag.

2016 var de en dysfunktionell grupp stjärnor som snubblade ur damallsvenskan.

2020 är de tillbaka. Med rutin i Lisa Dahlkvist och Emma Åberg-Zingmark, med offensivkraft i Sarah Mellouk och Therese Simonsson, med ekonomin i ordning. De är samkörda, disciplinerade, förväntansfulla... och bottentippade.

Eller ja, många tror att UIK ska kunna stabilisera sig i högsta serien igen. Jag var en av dem, tills jag såg det komprimerade spelschemat och levde mig in i bussresorna. Då sänkte jag dem till elva i mitt tips, vilket om jag får rätt betyder respass ut ur serien igen.

Blinkning till jättetältet

Robert Bergström noterade det. Det vore lögn att hävda att tränaren ilskande till, men han blev lite full i fan. Skulle Umeå åka ur? Är jag beredd att slå vad?

En stund senare gör vi upp över telefon.

– Så vi är överens? säger Robert Bergström.

Jo, svarar Kristoffer Bergström. Vad sägs om att vinnaren av vårt vad får ett tvåmannatält, ett som är smidigt att riva?

– Kanon. Det kör vi på.

Foto: BILDBYRÅN / AFTONBLADET
Foto: Valle Anundsson
Jättetältet som nu har rivits i Umeå.

Priset är en blinkning till det enorma tält som i vintras restes över Umeås hemmaplan, men som efter pandemins utbrott inte kunde rivas eftersom den ansvarige satt fast i Polen. Det som förhindrade laget från att spela under bar vårhimmel och som i slutändan kostade kommunen miljonbelopp att få ner.

Jag påpekar att en nykomling de två senaste åren parkerat långt från de andra i botten: Kalmar med sina tre poäng 2018, Kungsbacka med sina fem poäng 2019.

Inte beroende av en spelare

– Absolut, men Växjö och Örebro har hållit sig kvar. Jag är medveten om att nykomlingar förväntas slåss om nytt kontrakt men jag har en stark tro på laget och har sett tjejerna prestera på träning. Viljan att tävla finns hos alla, säger Robert.

Vad är den tydligaste skillnaden på det här UIK och gänget vi såg 2016?

– Kollektivet. Vi är inte beroende av någon specifik spelare. Vi är tuffa att möta och hade i fjol ett starkt anfallsspel och en solid defensiv.

Hrmf. Ja. En vanlig säsong hade jag köpt det. Men nu är spelprogrammet tätt och era längsta bussresor tar ett dygn. Ni kommer slita ut er därute på vägarna.

– Ja, det är ett argument för att vi får det tuffare, vi och Piteå. Men spelprogrammet kunde ha varit ännu värre. Det är bara en gång vi har tre dagar mellan matcherna, annars är det minst fyra.

Ja. Vi får se, helt enkelt. Men låt mig bara tillägga att skogarna runt Gustavsberg där jag bor är fina. Dem sover man gärna ute i. Jag kan skicka min adress på sms.

– Jag förstår. Men du?

Ja?

– Mina ungar fick just ett tvåmannatält på baksidan. Det vore bra om de fick varsitt att sova i.

Umeå spelar sin premiär mot Piteå på lördag 27 juni. Alla matcher i Obos damallsvenskan sänds i Sportbladet Play.

Åtta eller elva? Åsikten om UIK går isär bland Sportbladets experter.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.