OBOS Damallsvenskan i fotboll

Bröt ihop – sedan vände talet säsongen

Av: 

Emelie Fredriksson

FOTBOLL

Kristianstad läckte in mål, men inte längre.

Målvakten Brett Marons känslomässiga tal till lagkamraterna är en viktig del i det.

– Jag mådde fruktansvärt, säger hon.

Ett misstag mot Umeå i slutminuterna som kostade Kristianstad segern blev droppen för Brett Maron. Efter 1–1-matchen i omgång 8 hade den amerikanska målvakten släppt in 17 mål, flest av alla i damallsvenskan.

Sedan dess har laget bara släppt in två mål på fem matcher, där nollan mot ett dominant Kopparbergs/Göteborg senast imponerade mest.

Brett Maron stod för en monstermatch och det är svårt att tro att hennes självförtroende var sargat för bara några veckor sedan.

Tränaren Elisabet Gunnarsdottir förklarar.

– Det var inte bara Umeåmålet, utan också frisparken mot Djurgården även om det var ett klassmål (Fanny Långs i 3–3-matchen), och så hade hon släppt in flest mål just vid den tidpunkten. Hon mådde inte bra över situationen och var väldigt krossad efter Umeåmatchen, säger hon.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Foto: Johan Nilsson/TT

Brett Maron som spelat i klubben länge berättar att hon är en väldigt passionerad spelare, som lever sig in i de höga topparna lika mycket som i de djupa dalarna.

Talet som den 34-åriga veteranen höll för sina lagkamrater hade hon helst velat hålla internt men när hennes tränare redan berättat om det, om hur en känslomässig Maron lovat att vinna flera poäng för laget och göra det bättre, delar hon med sig. Om det förekom tårar vill hon dock hålla för sig själv.

– Det var ett viktigt ögonblick för mig att berätta för mina lagkamrater hur jag kände och hur besviken jag var. Jag minns inte exakt men jag bad dem låta mig bevisa vilken stark karaktär jag är. Motgångar är intressanta. De kan antingen bryta ner dig eller driva dig att nå nivåer du aldrig varit på. Jag förväntade mig mycket mer av mig själv och detta var definitivt en vändning för mig personligen. Jag var väldigt uppriven och använde den hemska känslan som motivation för att göra det bättre.

Hur reagerade lagkamraterna?

– Mina lagkamrater var fantastiska. Stödet vi har i gruppen är otroligt. Vi pushar varandra att bli bättre varje dag, men samtidigt finns vi där om någon behöver. Jag kan inte vara lyckligare än jag är över att vara i laget.

Har du utvecklats om målvakt i år?

– Jag vill säga ja. Jag försöker att bli bättre varje dag jag tränar och spelar. Men med allt som hänt, hur världen ser ut och hur säsongen blivit så har jag växt som person. Jag är nöjd med det.

”Kommer jobba hårt”

Brett Maron är trots allt inte helt överraskad över att Kristianstad, som nu ligger på en imponerande tredjeplats, släppte in en hel del mål i början av säsongen.

Laget har tappat tre huvudpersoner i backlinjen; gravida Sif Atladottir, skadedrabbade Therese Ivarsson och nu senast landslagsmeriterade Mia Carlsson som bröt foten.

Sedan slutet av förra säsongen är de också ett lag som vill utveckla offensiven, äga mer boll och fylla på med fler spelare i sista tredjedelen.

– Säsongen har varit som en berg-o-dalbana. Det har varit en process och jag tycker att vi har varit väldigt duktiga på att komma på svar i defensiven.

Brett Maron vill helst inte blicka längre fram än till nästa match, men målsättningar finns.

– Jag och laget går ut på planen varje dag för vinna. I en perfekt värld så vinner vi varje match men man kan ju inte förutspå framtiden. Allt jag kan säga är att jag garanterar att vi kommer att jobba lika hårt, om inte hårdare, på hela planen framöver.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Göteborg vinnare igen – efter två raka förluster

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Kristianstads DFF

Fotboll