Publicerad:
Uppdaterad:

Strömbergssons överklagan avslås

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Martin Strömbergsson får inget gehör av domarkommittén (DK).

Fotbollsdomaren är därmed fortsatt avstängd resten av året efter ett uttalande mot Östersunds Aly Keita.

"Kan inte säga annat än att det är tråkigt", skriver Strömbergsson till TT.

Den allsvenska fotbollsdomaren blev i juli avstängd resten av året efter uttalandet mot Östersunds målvakt Aly Keita. Det var i en match mellan Östersund och Gif Sundsvall förra året som Keita tog emot en kommentar från Strömbergsson som han upplevde som kränkande och rasistisk.

"Sluta prata. Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan", ska domaren ha sagt.

Strömbergsson har uttryckt stor ånger efter uttalandet. Han valde att överklaga beslutet om avstängning eftersom han ansåg att straffet var alldeles för hårt och att han hade bett Keita om ursäkt.

Men domarkommittén (DK) avslår nu hans begäran.

"Mycket allvarligt"

"DK har under helgen behandlat Martin Strömbergssons skrivelse och inte funnit tillräckliga skäl att ompröva kommitténs beslut", säger kommitténs ordförande Peter Ekström i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Efter en prövning av Martin Strömbergssons lämplighet att fungera som domare under pågående spelår står DK fast vid sin bedömning att det uttalande Strömbergsson riktade mot Östersunds målvakt Aly Keita är mycket allvarligt och inte förenligt med de krav på uppträdande som gäller för en domare på toppnivå", säger Ekström och slår fast att Strömbergsson inte får döma fler matcher under 2020.

Strömbergsson är besviken över beskedet.

"Kan inte säga annat än att det var tråkigt. Det betyder också att de som företräder mig i de arbetsrättsliga frågorna nu får fortsätta sina samtal eftersom jag fråntagits möjligheten att utöva mitt yrke samtidigt som förbundets egen utredning slår fast att det saknas grund att agera på just det sättet", skriver han i ett sms till TT.

"Svårt att begripa"

Strömbergsson säger att han företräds av arbetsrättsliga experter från bland annat Unionen.

"Jag var med på ett möte i går där fotbollsförbundet försökte förklara att man som anställd fotbollsdomare inte kan räkna med att få döma fotboll, ett resonemang som är rätt svårt att begripa, men jag hoppas att experterna nu kan reda ut vad som gäller. Det här är en viktig fråga för alla mina domarkollegor som nu höjer på ögonbrynen när de ser hur arbetsgivaren väljer att agera. Det handlar om synen på domaryrket och kollegornas yrkesliv, inte bara om min framtid", skriver domaren.

"Jag kan inte göra mer nu, däremot kan jag kanske hjälpa framtidens anställda fotbollsdomare att få en lite tryggare vardag och även förändra hur förbundet hanterar sina anställda. Lyckas jag med det så kanske jag bidragit med en vettig pusselbit till fotbollsfamiljen."

Framtiden oklar

Vad som händer framöver är oklart.

"Kan inte säga så mycket om min framtid. Jag är anställd året ut och förbundet fortsätter att betala ut ungefär hälften av den ersättning jag tidigare haft, så när allt landat rent rättsligt antar jag att bilden av framtiden kommer klarna lite", skriver Strömbergsson.

Martin Strömbergsson. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Martin Strömbergsson. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN