Damlandslaget i fotboll

De sviniga damspelarnas tid är här

Av: 

Sportbladet.se

FOTBOLL

Sverige har tagit VM-brons, Sverige har fått sin första världsmästare i fotboll och en fullkomligt ljuvlig turnering har gått i mål i Lyon, där Simon Bank och Johanna Frändén för en gångs skull befinner sig samtidigt.

Då fanns det ingen annan väg att gå, det blev ett sommaravsnitt av Football Radical.

Några timmar har gått sedan Rose Lavelle sköt guldet till USA, sedan publiken på Stade de Lyon skanderade ”EQUAL PAY!” så det ekade på arenan och sedan ett mäktigt fotbolls-VM – en total shitshow circus, med Megan Rapinoes ord – gick i mål.
Och Football Radical-duon är ju inte sämre än att de kan micka upp när det är läge.

Post-mästerskapsångesten måste man genomleva, men kan man göra något åt ukronin kring Sveriges förlorade finalplats? (Simon har orden, men inte nödvändigtvis svaret).

Vi börjar i amerikanskornas fantastiska uppvisning på alla plattformar och frågar oss hur länge till Megan Rapinoe och kompani hade kunnat hålla på innan vi hade fått nog och stängt av. Simon åberopar Mbappé-matrisen: Det kan handla om månader, kanske veckor.

Johanna lyfter den estetiska inramningen som jänkarna givit franska småstäder och arenor och lanserar en kandidat till nästa generations svinigaste damfotbollsspelare. När de kommer, och de kommer att komma, kan en holländska mycket väl stå först i ledet. Och kanske kan en engelsk ytterback åka och grisa på Ibiza utan att det känns helt konstigt.

Har Metoo en mental funktion bakom intresseexplosionen i VM? Är det så att kvinnors livsvillkor har kommit upp på agendan på ett sätt som smittat av sig på fotbollen? Kanske, slås det fast (om man kan slå fast ett kanske).
Damfotbollen springer rakt in i framtiden och Sverige hänger än så länge med bra. Frågan är om vi kan överblicka konsekvenserna av att ha rivit ner Tysklands landslagsförtroende så brutalt på bara ett år. Har det tyska tåget gått?

Det kan låta som att Football Radical drabbats av kvinnohybris. För att mildra effekten rings avsnittet förstås in och ut av två bredbenta gitarrgubbar och hör sen.

Dessutom: Tony Gustavsson, Joni Mithcell, Alex Morgan, Elisabeth Åsbrink, Lars Lagerbäck, Paul Gascoigne-typerna på damsidan, André Jeglertz, Pia Sundhage, Andreas Granqvist, Alex Greenwood.

PODD: Sammanfattning av fotbolls-VM i Frankrike 2019

I dagens Aftonbladet Daily sammanfattar vi fotbolls-VM i Frankrike.

Hur var Sveriges insats, kan några rå på regerande mästarna USA och vilken betydelse har den här turneringen för kommande mästerskap?
 Lyssna här  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Paul Gascoigne

Pia Sundhage

Alex Morgan

Lyon

Lars Lagerbäck