IFK Göteborg lanserar inte damlaget: ”Behöver tid”

GÖTEBORG. IFK Göteborg har startat sitt första historiska damlag.

Men Blåvitt presenterar inte tjejerna inför publik som andra allsvenska föreningar gjort.

– Vi vill ge dem tid att växa in i det här nya, säger klubbdirektören Max Markusson.

Följ ämnen i artikeln

När IFK Göteborgs hade öppen träning under lördagseftermiddagen så var det herrarna som tränade inför cirka 500 åskådare och sedan var kvar i 45 minuter efteråt för att skriva autografer och ta selfies med fansen.

Till skillnad från exempelvis Malmö FF, som också har ett nystartat damlag i division fyra, så var inte Blåvitts historiska damlag på plats inför publiken i Prioritet Serneke Arena.

Andra klubbar har även gjort det till tradition att dam- och herrlaget gör säsongens första träning vid ett och samma tillfälle.

”Väldigt unga tjejer”

– Vi har funderat kring situationen. Alla föreningar gör på sitt sätt. Vi har valt att börja med ett damlag från scratch och genuint. Vår verklighet är att det är väldigt, väldigt unga tjejer, säger Max Markusson.

– Det är inte att vi skyddar dem utan att vi vill ge dem tid att växa in och bli ett damseniorlag för IFK Göteborg. Det är därför vi inte har slagit på den stora trumman för tjejerna. 

– Vi har fått frågor om de ska spela på Gamla Ullevi, träna på Kamratgården. Ja, så småningom, men där de befinner sig just nu mår de bäst av att få fungera som de gjort tidigare, säger Markusson.

Pontus Farnerud och Kennet Andersson
Pontus Farnerud och Kennet Andersson

Sportchefen Kennet Andersson:

– Vi har inte lyft in ett nytt A-lag med helt nya spelare som ska presenteras för en publik. Det här är tjejer som har varit i vår förening länge. Det är ingen nyhet att de går omkring i blåvita kläder. 

– Man får ha respekt för deras ålder, många är bara runt 15 år, och att vi inte vill göra ett reklamjippo av det.

”Stödet bara roligt”

Beslutet att starta ett eget damseniorlag längst ner i seriepyramiden, alltså i division fyra – och inte gå ihop med något lag högre upp – fattades med mycket stor majoritet av IFK Göteborgs medlemmar vid ett extra årsmöte i höstas.

Damlaget kommer under 2020 bestå av spelare från IFK Göteborgs akademi som under 2019 spelade i seriespel för 14- och 15-åringar.

– Det är klart att vi har sett att många supportrar är intresserade och skriver om oss positivt i sociala medier och så. Det är bara roligt att det finns ett stort stöd. Några kanske blir förvånade över att vi är så unga. Det ska bli spännande att se hur många som kommer på matcherna när det drar igång, sa lagkaptenen Malva Larsson till klubbens hemsida i december. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.