Allsvenskan i fotboll

Elfsborgssupportrarna fällda i tingsrätten: ”Väldigt troligt att vi överklagar”

Av: 

Michael Wagner

Simon Svensson-Parenti

FOTBOLL

Tre supportrar åtalades för brott mot ordningslagen när de firade ett avgörande mål med Elfsborgs spelare nedanför läktaren.

I dag fälldes de i Borås tingsrätt och döms att betala 30 dagsböter.

– Det är väldigt troligt att vi överklagar för att få det avgjort i nästa instans, säger en av supportrarna, Anders Hultin, till Sportbladet.

Hultin, 34, och ytterligare två Elfsborgssupportrar, 33 och 27 år, hoppade ned och firade med spelarna i Boråslaget sedan inhopparen Marokhy Ndione på tilläggstid avgjort, 2-1, bottendramat mot Kalmar FF 29 juli 2019 på Borås Arena.

Ndione sprang mot Elfsborgs klackläktare, hoppade upp mot staketet och lät sig klappas om av såväl supportrar som medspelare.

De tre supportrarna hoppade över staketet och kramades och firade kort med spelarna innan fansen tog sig tillbaka upp på läktaren igen och matchen avslutades.

Yrkade på dagsböter

Polisen i Borås inledde en förundersökning och trion åtalades sedan för brott mot ordningslagens särskilda bestämmelser vid idrottsarrangemang eftersom de ”obehörigen beträtt spelplanen eller annat motsvarande område som är avsett för idrottsutövningen”.

I en större granskning av Sportbladet nyligen framkom att polisen vid flera liknande fall på andra arenor, där betydligt fler supportrar jublat med spelare nedanför läktaren, inte valt att gå vidare.

Bland annat blev det varken åtal eller polisanmälningar när ett 40-tal Malmö FF-supportrar lämnade läktaren på Malmö Stadion för att fira Markus Rosenbergs avgörande mål mot Dynamo Kiev i MFF-ikonens sista match på hemmaplan i höstas.

Två veckor efter rättegången mot Elfsborgssupportrarna meddelade Borås tingsrätt under fredagen domen.

Tingsrätten går på åklagaren Martin K. Svenssons linje och fäller supportertrion för brott mot ordningslagen. De ska betala 30 dagsböter på 140, 200 respektive 450 kronor.

Anders Hultin, längst ner i mitten av bilden, under firandet efter Elfsborgs sena avgörande mot Kalmar förra sommaren.

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

I domen konstaterades det att beträdandet skett uppsåtligen, och inte av misstag eller genom att de exempelvis blivit nerknuffade på området. I målet har det inte heller framkommit att de tre ska ha haft tillstånd att beträda området.

– Jag har hela tiden haft känslan att åtalet i sig är märkligt och att både polis och åklagaren har misstolkat meningen med lagen, säger Anders Hultin.

– Jag hade både trott och hoppats att domstolen skulle vägt in alla omständigheter kring målfirandet och även kommentarerna till ordningslagen som vi hänvisade till under rättegången. Då hade domen blivit en annan är jag ganska säker på, säger Hultin som tidigare varit ordförande i Elfsborgs supporterförening, Guliganerna.

Överklagas till hovrätten

Han menar att det är mycket troligt att domen från Borås tingsrätt överklagas.

– Nu har jag inte pratat med min advokat än och vi har inte läst hela domen, men vi känner oss inte färdiga med detta, säger Hultin som önskar att den fällande domen inte blir vägledande:

– Jag hoppas supportrar runt om i landet fortsätter fira mål med glädje och inlevelse! Förhoppningsvis har polisen bättre fingertoppskänsla i andra delar än i Borås och ser skillnad på negativa och positiva handlingar, säger Anders Hultin till Sportbladet.

För att hovrätten ska upp en överklagad dom där det dömts ut ett bötesbelopp krävs det dock ett prövningstillstånd. Ett sådant ges om det förekommit klara fel under handläggningen i lägre instans eller om det behövs ett prejudikat för den framtida tolkningen av lagstiftningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Bank: Hur lycklig får man lov att bli i Borås?

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IF Elfsborg

Kalmar FF

Brott