Nytt nickmål av Andersson – men Thurams politiska protest i centrum

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Sebastian Andersson gick mållös i drygt tre matcher efter omstarten. Sedan slog landslagssvensken till igen – med huvudet givetvis.

Men matchens huvudperson?

Borussia Mönchengladbachs tvåmålsskytt Marcus Thuram, 22, vars målgest var en stark symbolisk protest mot rasismen i USA.

Topplaget Borussia Mönchengladbach, utan Oscar Wendt i startelvan, dominerade den första halvleken hemma på Borussia Park inför tomma läktare (förutom pappdockorna).

Mål av Florian Neuhaus (17) och planens bäste spelare så långt, Marcus Thuram (41) gav en rättvis 2–0-ledning i paus för hemmalaget.

Mönchengladbach har en blivande storstjärna i 22-årige Marcus Thuram, son till tidigare franske världsmästaren Lilian Thuram.

Men där pappa Lilian var försvarare är sonen Marcus en kreativ, offensiv ytter.

Symbolisk målgest av Thuram

Däremot har Marcus uppenbarligen ärvt sin fars sociala engagemang och politiska intresse.

Efter sitt 2–0-mål firade han med lagkamraterna för att sedan själv i en mycket symbolisk gest gå ner på ett knä och stå kvar så i några sekunder.

Gesten, ursprungligen uppfunnen av medborgarrättskämpen Martin Luther King, och mer känd i nutid genom amerikanske footballspelaren Colin Kaepernick är en tyst protest mot rasismen och polisbrutaliteten som skördat svarta dödsoffer i USA.

Thuram Jr:s markering var ett sätt att visa sin avsky mot hur svarte George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i Minneapolis.

– Marcus Thuram är uppfödd och uppvuxen i skärningspunkten mellan idrott och politik. Han är döpt efter den jamaicanske medborgarrättskämpen Marcus Garvey, säger Sportbladets Erik Niva i Viasats sändning.

– Det här är något som jag tror vi kommer se mycket av i idrottsrörelsen framöver. Det är en fråga som berör många som utövar idrott. Bundesliga är dessutom en liga som har lite närmare till samhällsengagemanget än vad exempelvis Premier League har, säger Niva.

– Det var en jättefin gest, tycker expertbisittaren, tidigare landslagsmittbacken Jonas Olsson om Thurams markering.

Marcus Thuram.
Foto: Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Thuram.

Sjunde nickmålet av Andersson

Nykomlingen Union Berlins svenske anfallsstjärna Sebastian Andersson höll sig framme tidigt i den andra halvleken när han styrde in 1–2 med pannan från nära håll i ett lyckat skandinaviskt samarbete i 50:e minuten.

Passningen kom från danske Marcus Ingvartsen.

Andersson är med sina 12 gjorda mål på en delad fjärdeplats i Bundesligas skytteliga (med bland annat Robin Quaison) men för ensam med de spetskvaliteterna hos Union Berlin.

Om Union har ett bra skandinaviskt samarbete så har Mönchengladbach en än mer högkaratig fransk kombination.

Nio minuter efter den svenska reduceringen slog Thuram Jr till med sitt andra mål i matchen. Efter taffligt agerande kring eget straffområdet av gästerna tog Alassane Pléa hand om bollen och serverade sin franske landsman öppet mål med sitt andra målassist.

Thuram och Pléa dominerade

Thuram bredsidade enkelt in 3–1 för topplaget Mönchengladbach.

I 81:a minuten var det även dags för Pléa själv att komma med i målprotokollet. Den 27-årige fransmannen styrde in slutresultatet 4–1 på ett inspel från vänster från Remy Bensebaini.

Thuram och Pléa har därmed svarat för tio mål vardera den här säsongen i Bundesliga.

Oscar Wendt kom in på planen i 90:e minuten för Borussia Mönchengladbach.

4–1-segern tog upp Borussia Mönchengladbach till tredje plats i tabellen.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.