AIK ber supportrarna om fem miljoner

Först: AIK ber akut om fem miljoner.

Sedan: AIK ändrar sig och säger att fem miljoner är målet för insamlingskampanj.

– Det här är ett åtgärdspaket för att ta igenom den tuffa perioden, säger klubbens tillförordnade vd Håkan Strandlund till Sportbladet.

Allsvenskan kommer att börja i juni med anledning av coronavirusets spridning, klubbarna ville skjuta upp säsongstarten för att kunna ha publik då sammankomster med fler än 500 personer för tillfället är förbjudet. Pengar som föreningar räknat med uteblir just nu. Därför ber nu AIK om ekonomiskt stöd från sina supportrar och vill samla in fem miljoner kronor före sommaren.

– Vi går in i en ganska tuff period, vi vet heller inte hur lång den perioden kommer att vara. Vi märker av att vi inte säljer några biljetter och sponsringen går kraftigt ner, säger AIK Fotbolls tillförordnade vd Håkan Strandlund till Sportbladet.

När klubben skickade pressmeddelandet skrev de att det var akut, nu säger de att fem miljoner kronor är målet för kampanjen.

– Vi måste ha en tydlig målsättning på vår kampanj så att vi bygger mot någonting. Vi kommer att göra olika kampanjinitiativ: lansera matchtröjor, vi kommer att visa gamla matcher, ha swish-kampanjer och auktioner. Vi vill skapa engagemang och få folk att hålla hoppet uppe.

46 miljoner i eget kapital

2019 hade AIK 64 miljoner kronor i eget kapital, och 46 miljoner i likvida medel.

– Vi har en ganska stabil situation, men när pengarna inte kommer in som de ska göra så blir det en osäkerhet. Både vi och andra fotbollsklubbar kommer att ha en tuff period framför oss, så det gäller att ta sig igenom den här tuffa perioden. Vi vet ju inte om allsvenskan går igång i juni heller.

Vad händer om inte inte får in fem miljoner kronor?

– Det går inte att svara på exakt, får man inte in det här får man försöka bedöma hur lång den här perioden är och om det finns alternativa åtgärder. Jag tror att vi definitivt inte är en av de klubbarna som drabbas värst av det här, utan vi mår hyfsat okej. Vi måste ändå vidta åtgärder i god tid för att undvika en allvarlig situation.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.