Henrik Larsson

Henkes fina minne av sin döde lillebror

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

För tio år sedan gick Henrik Larssons lillebror bort till följd av ett långvarigt drogmissbruk.

– Det är först de senaste två åren som jag blivit okej med att han är där han är, säger Henke i podden Nemo möter en vän.

Dödsbudet nådde Henrik Larsson direkt efter en VM-kvallandskamp mot Danmark på Råsunda i juni 2009. Fotbollslegendaren har senare berättat om sorgen i bland annat ”Sommar i P1” 2011.

Tio år senare tänker Larsson fortfarande på sin bror flera gånger i veckan.

– När jag hör en låt, när jag ser nånting eller när jag bara tittar ut på gräsmattan framför vårt hus där vi spelade fotboll en midsommar. Jag ser hur han och min bästa kompis lillebror går iväg. Det är ett fint minne, ett härligt minne. Då var han nykter. Jag tänker på honom varje gång jag kör förbi kyrkogården inte så långt härifrån, han är begravd där uppe. Jag tänker väldigt mycket på honom, säger Henke.

”Kan ha ett smajl idag”

Henrik Larsson, 48, berättar att det är först nu, de senaste två åren, som han känner sig okej med det som hänt.

– Det är inte så att jag kan se det med glädje, men jag kan ha ett smajl när jag tänker på honom. Det kunde jag inte innan. Men frågar du mina föräldrar så lider de fortfarande och mår väldigt dåligt över det, säger Henrik Larsson.

I podden beskriver Henke hur hans bror förlorade kampen mot ett långvarigt drogmissbruk.

– När man är nere i den skiten, men har fått kraft för att börja ta sig uppåt igen, då kommer det så jäkla mycket hinder på vägen som till slut slår undan benen igen. Där måste vi som samhälle titta om vi kan hjälpa till på något annat sätt. Det kan ta väldigt lång tid att få hjälp.

Henke betonar att han varken kritiserar myndigheter eller institutioner.

– Jag säger inte att människorna som jobbar med detta inte gör vad de kan, men startsträckan måste kanske vara lite kortare emellanåt. Har man varit inne i ett missbruk en längre tid så har man kommit så långt utanför samhället att det blir svårt att ta sig in igen, säger Henke Larsson i Nemo möter en vän.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Henke om sonens petning i landslaget: ”Finns inte att Jordan inte ska vara med”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Larsson

Missbruk

Fotboll