Playoff till fotbolls-VM 2018

Toivonen: Välkommen till Sverige

Svenskens svar till Bonucci

avAndreas Lillhannus, Johan Flinck, Patrik Brenning

Det italienska lägret var allt annat än nöjda efter förlusten mot Sverige.

Leonardo Bonucci menar att Ola Toivonen skulle blivit utvisad – efter 30 sekunder.

– Han bröt min näsa, säger mittbacken.

– Välkommen till Sverige, svarar Toivonen.

Foto: JIMMY WIXTRÖM/TT

Gian Piero Ventura var övertygad om att Italien skulle gå till VM inför dubbelmötet med Sverige. Halvvägs igenom duellen är italienarna trots allt illa ute efter 0-1 på Friends Arena.

”Matchen blev stökig”

Men förbundskaptenen manar ändå till lugn.

– Matchen i dag var väldigt fysisk, på gränsen till stökig, vilket vi blev lidande av. Vi måste förbättra oss. Vi får försöka läsa matchen lite bättre nästa gång. Vi måste vara med med huvudet, taktik och sånt kan vi lämna åt sidan. Nu gäller det att ha inställning och övertygelse och så hoppas vi publiken på San Siro ger oss det stöd vi behöver i nästa match.

Ventura var inte heller överdrivet imponerad av den svenska insatsen.

– Sverige ställde upp och spelade precis som vi hade föreställt oss. Försvarsmässigt släppte vi inte till något förutom ett skott utanför i första halvlek. Bakåt tycker jag vi skötte oss bra men det var en del situationer framåt vi kunde skött på ett bättre sätt.

Buffon rasande i omklädningsrummet

Förbundskaptenen återkom på presskonferensen flera gånger till det fysiska spelet, där de italienska backarna hade många dueller med svenska anfallarna Marcus Berg och Ola Toivonen. Ventura var inte heller helt nöjd med domarteamet.

– Överlag var domarinsatsen okej men jag kan ändå tycka att han tillät matchen att bli lite för fysisk på bekostnad av det tekniska. Med tanke på att en av våra spelare antagligen bröt näsväggen så kanske han inte riktigt hade matchen i sin hand.

Är du fortfarande lika säker på att ni kommer nå VM?

– Ja, jag känner mig lika säker och det beror på att när jag var inne i omklädningsrummet så såg jag hur arga och frustrerade de var. Alla vet att de kan bättre, inte minst kaptenen (Gianluigi Buffon) var en av de argaste. Matchen i dag blev väldigt fysisk men vi kan bättre och det ska vi visa på måndag.

”Spelade smutsigt”

Backstjärnan Leonardo Bonucci hade under matchen flera heta duster med framför allt Marcus Berg.

Efter matchen var Milanstjärnans dom hård mot domaren och de svenska spelarna.

– Domaren skulle gjort ett bättre jobb med att stoppa svenskarna, de försökte göra det till ett bråk. De spelade smutsigt, säger han till Gazzetta dello Sport.

Han menar även att Ola Toivonen skulle fått rött kort – när Marcus Berg varnades i matchens första minut.

– Han armbågade mig så jag bröt näsan efter 30 sekunder, det finns ingenting att säga om det: Toivonen skulle blivit utvisad, säger han till Sky Italia.

Den svenska anfallaren lägger dock ingen energi på det. Efter matchen svarar han kort och gott:

– Välkommen till Sverige.