Så skyddas Lindelöf av svenska landslaget

Skuggan avslöjar vår nye Zlatan: ”Han är definitivt hetast”

Foto: Robin Lorentz-Allard
Lasse Richt i bakgrunden håller koll på minsta steg som VNL tar – precis som han gjorde med Zlatan tidigare.

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Följ skuggan och du ska finna den nye Zlatan.

Sportbladet gjorde just det och hittade fram till landslagets nya fixstjärna.

Nu får Victor Nilsson Lindelöf specialbeskydd av landslagsledningen för att klara av att balansera kritiken och uppmärksamheten samtidigt som han ska leda Sverige mot VM i Ryssland.

Landslagets måndagsträning under det skyddande taket på Friends Arena är sedan 40 minuter avslutad. Från skynket som skymmer spelarnas privata utrymme inne i arenans innandöme dyker Victor Nilsson Lindelöf upp och kliver med lugna men självsäkra steg fram till sin intervjuplats. Det runda barbordet där han ska svara på frågor om Italien, VM, klubblaget Manchester United och Zlatan. Men han är inte ensam på promenaden.

Bakom honom smyger en vit skugga efter. Tassandes, vid en första anblick obemärkt men ändå som en tydlig markering. Om att här kommer spelaren som är lite annorlunda än alla de andra.

Hans son en Zlatan-klon

Vi var några som trodde att skuggan skulle gå i pension efter att den hade tagit rygg på Zlatan Ibrahimovic genom hela den väldige anfallarens landslagskarriär. För efter att slaviskt ha följt Zlatan år ut och år in höll den sig efter EM 2016 plötsligt i kulisserna.

Men under hösten har den fått nytt liv igen. Lika lång och lik bred som tidigare trots att stjärnan den nu följer har helt andra mått än sin föregångare. Lika smygande tystlåten.

När det under en presskonferens eller mediaträff kommer en fråga skuggan inte uppskattar grymtar den dock gärna symboliskt till. När en landslagsstjärna fyrar av ett träffsäkert svar skrattar den gott. Extra mycket om svaret är en syrlig passning till frågeställaren (det var mer av den varan under Zlatan-åren).

Skuggan – eller landslagschef Lasse Richt som han egentligen heter.

Lasse Richt är mannen som följde Zlatan så intensivt i landslaget att hans egen son blev en Zlatan-klon som sedan i sin tur skuggade stjärnan på United-anfallarens privata semester. Detta efter att pappa Richt i slutet av maj kört fram golfbilen och på sin fritid skjutsat runt Zlatan i Friends innandömen under Europa League-finalen i fotboll.

Men kring landslaget höll han sig efter Zlatans pension sommaren 2016 länge i bakgrunden.

1 av 5 | Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Inför kvalmatchen mot Luxemburg i början av oktober var dock Richt tillbaka som en klassisk gammal punktmarkerare i den mixade zonen igen. Nu intill Zlatans nye lagkamrat i klubblaget Manchester United och plötsligt rejält uppmärksammade Victor Nilsson Lindelöf.

Under måndagen var han återigen tillbaka när han cirkulerade runt 23-åringen under hela Lindelöfs åtta minuter i den mixade zonen. Lyssnandes. Iakttagandes. Som en trygg pappa-figur i bakgrunden.

Så här såg det ut:

Efter Zlatan – här är landslagschefs Lasse Richts nya specialuppdrag 02:02

Visst säger det också något att han nu finns där igen. För det visar med all önskvärd tydlighet vem landslagsledningen identifierat som sin nye omslagspojke.

”Lindelöf är definitivt mest efterfrågad”

– Lindelöf är definitivt den mest efterfrågade. Det kan jag nog säga med fog, säger presschefen Niklas Bodell när Sportbladet ber honom redogöra för trycket kring spelarna från samarbetspartners samt sponsorer och fortsätter:

– Vi har många stjärnor i vårt lag nu med några som representerar stora klubbar och då blir efterfrågan på dem naturligtvis större. Men det är en fantastisk förmån för oss som jobbar med kommunikationen kring landslaget att få ha den typer av profiler att kunna lansera vårt landslag med. Det är häftigt.

Det finns samtidigt klurigheter och frågor kring hur Bodell och Richt ska hantera Lindelöf? För samtidigt som Zlatan var en självgående maskin både på och vid sidan av planen handskas landslagsledningen nu med en annan typ av spelare.

De tvingas nu ställa sig frågan hur de ska maximera vinsten av en så välkänd och välbevakad spelare som Lindelöf utan att öka det redan massiva trycket som vilar på 23-åringens axlar. Hur de ska balansera allmänintresset mot försvararens eget behov av att i lugn och ro hitta tillbaka till den spelare han var innan han landade i Manchester och mediahyenorna i den brittiska pressen började slita i hans händer och ben utan att hans klubb tillåtit honom att öppna munnen och försvara sig.

Förbundet har agerat på flera sätt.

När Sportbladet ska planera en chatt med fansen som en av landslagsspelarna, genom ett marknadsavtal mellan tidningen och Svenska fotbollförbundet, ska ställa upp på är beskedet tydligt:

– Ni får vem ni vill utom Lindelöf.

En mening som länge var reserverad åt Zlatan Ibrahimovic.

Niklas Bodell säger sig först vara oinformerad om varför men förklarar i nästa andetag det hela med tidsbrist och förflyttningar.

– Det är en logistisk fråga i första hand med hur vi skulle få ihop det med vilka spelare som ska vara var.

Vi fick välja vem vi ville utom Lindelöf. Har han så mycket fler marknadsåtaganden än alla andra?

– Ja, han har en hel del kan jag verkligen säga. Så är det.

”Försöker hjälpa honom att sortera”

Bodell nämner en lanseringen av den nya matchtröjan i en sportbutik och någon typ av engagemang med det spelbolag som sponsrar förbundets verksamhet. Alla vill ha Lindelöf och SvFF arbetar nu aktivt för att hjälpa landslagets nya stjärna att balansera åtagandena.

– Vi försöker hjälpa honom att sortera lite. Annars är han duktig på att hantera det trycket själv men i de här sammanhangen och i synnerhet när det kommer till marknadsaktiviteter och så vidare måste vi nog hjälpa honom att sortera lite för det är inte så himla lätt.

Bodell bedyrar att klubblaget Manchester United inte har någonting att säga till om när det gäller Lindelöfs landslagsschema. Hade de haft det är det sannolikt att 23-åringen inte träffat media alls.

Så har klubblaget nämligen sorterat i sina försök att freda den unge svensken. Lindelöf gör i praktiken inga intervjuer innan, efter eller omkring matcher. Faktum är att skadade Zlatan Ibrahimovic syns mer i media just nu än det inför säsongen så uppskrivna nyförvärvet.

1 av 4 | Foto: PONTUS ORRE / AFTONBLADET /85527

Landslaget har tack och lov valt en annan väg och därför står Lindelöf nu där vid barbordet och svarar artigt men försiktigt på alla frågor. Om att Zlatan önskat landslaget lycka till, om att han inte tar åt sig av kritiken i brittisk media och om att formen trots allt är god.

– Jag är väldigt trygg i mig själv och om det går lite mindre bra – det är så det är i fotbollen. Man kommer göra misstag och det är absolut inte sista gången jag kommer göra ett misstag i mitt liv. Det är så man måste tänka. Det är bara fortsätta jobba hårt så kommer det komma, säger Lindelöf lugnt.

Vid borden bredvid gör flera av försvararens lagkamrater samtidigt också intervjuer men det är runt Lindelöf som Richt cirkulerar. Till höger om honom står dessutom presschef Bodell som en andra skyddande skugga. Det hade faktiskt inte ens Zlatan.

Efter sju minuter går Lindelöf mot skynket igen när en tv-reporter från tidningen Expressen försöker kuppa till sig lite egen intervjutid med försvararen. Niklas Bodell bryter in och protesterar:

– Ska du göra en egen mixed zone?

Lasse Richt ser nöjt på.

Sedan försvinner svenska landslagets nya affischnamn in i omklädningsrummet igen med sin skugga aldrig längre bort än ett par meter bakom honom.

Smygande. Stöttande. Skyddande.