Johan Larsson: Är jag en av de som ni verkligen kollar på?

Foto: BILDBYRÅN
Johan Larsson.
FOTBOLL

När landslagsledningen ringde in Johan Larsson, 27, blev han inte helt överraskad.

Han hade ju ringt först.

– Jag frågade ”är jag en av de som ni verkligen kollar på?”, säger högerbacken till Sportbladet.

En januariturné för tre år sedan undantagen så har landslaget mest varit förknippat med besvikelser för Bröndbys lagkapten. Det har pratats om honom ibland, men dörren till landslaget har ändå alltid varit stängd.

Nu, med Mikael Lustig avstängd, är han här.

– Det har varit en lång väntan, men bättre sent än aldrig…, säger Johan Larsson.

”Är helt fel ord”

Sedan berättar han om hur han såg till att ta reda på hur han egentligen stod sig i konkurrensen, för att undvika fler besvikelser.

– ”Revansch” är helt fel ord, men direkt när Janne Andersson tillträdde så ringde jag till Peter (Wettergren, assistenten). Det hade varit snack om att de hade 70 spelare de hade koll på, och jag ville ha ett helt ärligt svar, så att jag hade fått det avklarat. Jag frågade ”är jag en av de som ni verkligen kollar på?”. Hade Peter sagt nej hade jag kunnat ge upp alla tankar på landslaget, men han sa att intresset verkligen var på riktigt nu.

Vad betydde det för dig, att få den moroten?

– Att det blev något man kunde drömma om, att vara med på de stora scenerna. Det betyder jättemycket.

Slog arvfienden

Larsson kom till landslagssamlingen efter en fin helg. I söndags vann hans Bröndby på bortaplan mot arvfienden FC Köpenhamn (1–0).

– Det var första gången på tretton år vi vann derbyt borta, tretusen fans väntade på vår egen arena när vi kom tillbaka. Det visade hur mycket det betydde för dem.

Nu fortsätter veckan med landslagsträningar och ett försök att ta en plats i a-landslaget för allra första gången.

– Jag har spelat ihop med 70 procent av spelarna som är här, och rent mognadsmässigt tror jag att det är en väldigt bra tid för mig nu. Men jag hade inte tackat nej om jag blivit uttagen för fem-sex år sedan heller…