Zlatan Ibrahimovic öppnar upp om skadan

avErik Karlsson

Zlatan Ibrahimovic och Manchester United har hållit Zlatans exakta skada hemlig.

Men nu berättar han själv, i en intervju med journalisten Jan Gradvall, att det handlar om en korsbandsskada – och tankarna som plötsligt dök upp i huvudet.

– Det började snurra i huvudet. ”Vad händer?” Det var en månad kvar till säsongens slut. ”Vad ska jag göra? Jag är 35 år, hur ser framtiden ut?”, säger han i intervjun som Sportbladet tagit del av.

Foto: BILDBYRÅN

På Fotbollsgalan kommer Zlatan Ibrahimovic dela ut ett nytt stipendium som heter ”Number 10”. Zlatan, hans sponsor Volvo och Svenska fotbollförbundet ligger bakom satsningen.

– Det kommer bli en som sticker ut, en som vågar. En som är beredd att göra allt för att ta sig dit han eller hon vill. Som är beredd att offra väldigt mycket, säger Zlatan i en intervju som Jan Gradvall har gjort på uppdrag av Volvo, som sponsrar Zlatans nya pris ”Number 10” på Fotbollsgalan.

Zlatan kommer för en gångs skull till Fotbollsgalan utan att vara storfavorit till Aftonbladets Guldbollen – allt efter den tunga knäskada han drog på sig i våras.

”Kände bara att jag svalde min tunga”

I intervjun berättar Zlatan för första gången ingående om vilken skada han faktiskt drabbades av och hur tankarna rusade iväg när han fick beskedet.

– Jag trodde att jag skulle landa innan jag verkligen landade, så jag sträckte ut benet och landade helt fel. Benet åkte tillbaka och drogs sedan ut, säger han om olycksögonblicket och fortsätter:

– Jag har aldrig haft ont, jag kände bara att jag svalde min tunga. Det var en konstig känsla som jag aldrig har känt innan. Jag sade till mig själv att det bara var en smäll och att jag skulle resa mig och köra vidare, precis som efter alla andra tacklingar, men när jag resta mig upp kände jag att det inte var i balans. Jag kom in till omklädningsrummet och de började kontrollera. Någon sade sitt, men det gick inte att säga exakt vad det var förrän man röntgar, och det kan man inte göra direkt, man fick vänta till dagen efter. De kom fram till att det var korsbandet, vilket inte är någon hemlighet, säger han.

”Kände mig paralyserad”

Där och då kom tankarna:

– Då var jag skadad och det började snurra i huvudet. ”Vad händer?” Det var en månad kvar till säsongens slut. ”Vad ska jag göra? Jag är 35 år, hur ser framtiden ut?” Allt började snurra på en gång istället för att spela en match i taget och vara fokuserad på en sak. Det var många saker som snurrade runt. Men det första jag sade var: ”Att ge upp är inget alternativ, det finns inte. Jag har tagit mig hit, jag ska avsluta på mitt sätt. Jag ska sluta när jag vill och på det sätt jag vill”. Sedan den dagen har jag egentligen bara kört rehab-träning och mentalt ställt in mig på att komma tillbaka. Jag ska vara ännu bättre och starkare än innan jag skadade mig. Det är målsättningen, och det ska hända, det finns inga andra alternativ. 

Zlatan har varit öppen med sin målmedvetna rehabiliteringsträning på sociala medier. Men bakom kulisserna har det varit tufft, avslöjar han nu.

– Nu har det gått 18 veckor sedan jag opererade mig, och jag vet vad som har hänt varje dag. Från kryckor, från att ligga i sängen mer än tolv timmar under dagen utan att kunna röra sig, bara ligga stilla i sängen och känna sig paralyserad. När du är van att spela och träna varje dag. Jag är en person som tränar, tränar och tränar. Jag har alltid sagt att hårt arbete alltid ger tillbaka. Det är min filosofi. 

”Inte så att allt snurrar kring mig”

– Jag gick från att vara 200 procent till att inte kunna göra något. Det gick snabbt. De ärr som jag har får mig at tänka på det jag går igenom och det jag har gått igenom och det som kommer att hända, säger Zlatan.

Zlatan trycker på hur viktigt det har varit att inte vara den skadade fotbollsstjärnan hemma hos sin familj och i synnerhet inför sönerna Maximilian och Vincent.

– Om de ser mig som stark så tänker de att de är starkare än jag. Det är så de funkar. De är bättre än jag och starkare än jag. I vår familj handlar det inte om fotbollsspelaren, vi håller det utanför. Det får inte hända att fotbollsspelaren Ibrahimovic kommer hem till familjen, för de är lika viktiga om inte viktigare i vår familj. Det är de som är framtiden. Jag gör det bra för dem för att de ska ta det vidare. Det är så vi fungerar. Det är inte så att allt snurrar kring mig, eller att de ska hamna i skuggan. Det får inte hända och har aldrig hänt.

ARTIKELN HANDLAR OM