Vilken riktning är Atlético Madrid på väg att ta?

avLo Hägerfelth

Publicerad:
Foto: Paul White / TT / NTB Scanpix

En ny arena, en ny delägare och en ny framtid.

Samtidigt har Atlético Madrids första höst på Wanda Metropolitano kantats av bekymmer.

Åt vilket håll är ”Los Colchoneros” satsning på väg?

På många sätt var det en definierande match för Atlético Madrids säsong. En enda seger på de sex senaste matcherna hade föranlett den press som fanns på spanjorerna inför hemmamatchen mot Champions League-debutanterna Qarabağ FK. Eftersom Atlético Madrid inte hade vunnit någon av de tre föregående gruppspelsmatcherna var de tvungna att vinna.

– Vi har en plikt i morgon. Det är en viktig match för klubben, för fansen, för spelarna, för mig. Vi kommer att spela den medvetna om detta, sa tränaren Diego Simeone inför matchen.

Men matchen på splitternya Wanda Metropolitano blev inte vad Simeone förväntade sig, istället blev det en repris av säsongen som gått. Atlético Madrid tryckte på med allt vad de hade, totalt drog de iväg 33 skott varav 10 på mål. Ändå var det de gästande azererna som öppnade målskyttet med ett av sina ynka tre skott.

När matchen var slut var det med stor besvikelse. Visserligen hade Atlético Madrid lyckats kvittera, ett distansskott av Thomas Partey som letade sig in i mål. Men det räckte inte för att vinna. Samtidigt vann Roma över Chelsea i Rom vilket ger Atlético Madrid en snudd på obefintliga chans att ta sig vidare från gruppen.

– Förklaringar är ursäkter, sa Simeone efter matchen.

– Vi inledde inte dåligt. Vi kunde ha gjort större skada, men var inte tillräckligt precisa och Qarabağ gjorde mål. Vi blev ängsliga, nervösa. Något annat år kanske vi hade vunnit en match som denna.

Men handlar det bara om noggrannhet? Bara om en miss i ett större sammanhang? Eller sa meningen ”Något annat år kanske vi hade vunnit en match som denna” kanske mer än vad Simeones uttryckta tanke egentligen var placerad?

”Cholos” maskin slår ur underläge

Atlético Madrid har under de senaste åren varit på kraftig frammarsch. Gradvisa framsteg i ligan blev säsongen 2013/14 den första ligatiteln på 18 år. Samtidigt gav det två Champions League-finaler inom loppet av tre år.

Någonstans tog marschen sin form i december 2011 när den forne Atlético Madrid-spelaren Diego ”Cholo” Simeone tog över klubben.

– Det har alltid varit ett mål att återvända till Atlético som tränare, sa Simeone på sin presskonferens och fick frågan om hur hans lag skulle spela.

– Jag gillar ett aggressivt lag. Jag vill se ett lag som är starkt, engagerat och snabbt i kontringarna. Detta är saker som Atlético-supportrar alltid har gillat, det hjälper dem att identifiera sig med och älska denna tröja.

Simeone har varit klubbens ledargestalt sedan dess. Den passionerade argentinaren lyckades med exakt det han lovade, han skapade ett aggressivt lag som de senaste åren har gjort sig kända för sin robusta defensiv och utsökta kontringar. Det tog dem till den där ligatiteln 2014, till Champions League-succé och stordåd. Höjder som de egentligen inte haft förutsättningar för att nå.

För Atlético Madrids ekonomi går ju egentligen inte ens att jämföra med de nuvarande konkurrenterna. 2012 tillhörde ”Los Colchoneros”, ”Madrassmakarna”, inte ens världens 20 högst värderade klubbar, tog sig in på den listan 2014 och är i år rankat som nummer 14 på Forbes lista, cirka fem gånger mindre värderat än Real Madrid. Atlético Madrid är i konkurrensen en liten klubb.

Det skulle nu förändras när den nya arenan var färdig för inredning.

”Kommer förälska sig i Wanda Metropolitano”

Planerna för den nya arenan sattes i spel redan för tio år sedan. Klassiska Estadio Vicente Calderón, med en motorväg under den västra läktaren, skulle säljas till Madrid-stad och ett stadion för cirka 68 000 personer skulle resas.

Foto: Paul White / TT / NTB Scanpix
Foto: Francisco Seco / TT / NTB Scanpix

– Det är en historisk dag för Atlético Madrid, att kunna byta arena och göra det under de förutsättningar som vi gör det på. Det är en väldigt viktig dag för klubbens historia, för nutiden och framtiden. Vi vill alla förbättra oss hela tiden och Atlético har gjort en stor förbättring. Vi har arbetat med intentionen att göra något stort inte bara för staden Madrid utan även för klubben, som är i behov av en ändring rent idrottsligt, ekonomiskt och socialt, sa klubbpresidenten Enrique Cerezo då.

Den ursprungliga planen löd flytt efter tre år, på grund faktorer som ekonomiska problem i landet och byggnadsstrul blev det inte så. Istället stod arenan klar i år, döpt till Wanda Metropolitano. Delvis efter den kinesiska delägaren Wanda Group, delvis efter klubbens första arena Estadio Metropolitano.

– Min farfar har berättat för mig om Metropolitano, jag vet vad den betyder för supportrarna. För de med Atleti-blod gör efternamnet oss emotionella, sa klubbikonen Fernando Torres.

I samband med arenaflytten valde Atlético Madrid även att ändra emblemet. Kanterna avrundades, den blåa nyansen blev mörkare och stadens björn riktades mot höger. Det skulle symbolisera starten på en ny era, klubbens konkreta steg mot den högsta höjden. I samband med arenaflytten hyllade Diego Simeone klubbens utveckling.

– Klubben har växt jättemycket sedan vi började 2011, jag har alltid sett möjligheterna till enorm förbättring. Fansen kommer aldrig att förlora sin kärlek för Metropolitano, sedan Calderón, och de kommer att förälska sig i Wanda Metropolitano också, eftersom det som sporrar dem på riktigt är tröjan. Så länge som tröjan inte förändras kan allting annat förbättras.

Premiärmatchen firades 16 september, bottenlaget Málaga stod för motståndet när stjärnan Antoine Griezmann symboliskt nog gjorde arenans första och matchens enda mål inför 63 000 på plats. En perfekt start.

Eller en ljuspunkt i en annars tung säsong?

”Lazio bara en tidsfråga”

Spekulationerna kring Diego Simeone har varit ständigt återkommande. Enda sedan han för ett knappt år sedan gjorde det oortodoxa valet att korta ner sitt kontrakt, från fyra år till två, har rykten placerat honom i andra klubbar. Som Arsène Wengers arvtagare i Arsenal, som Antonio Contes ersättare i Chelsea eller till och med som Evertons nye manager. Att Simeone förlängde sitt kontrakt med två år igen i september har hjälpt föga.

Till stor del för att Simeone redan från dag ett har valt att öppet tillkännage sina drömmar om att leda sina före detta klubbar Inter och Lazio.

– Det är bara en tidsfråga, sa Simeone för snart sex år sedan, blott en och en halv månad in på sin tid i Atlético Madrid.

Foto: Paul White / TT / NTB Scanpix

– I dag är jag nöjd i Madrid, jag ville komma hit och jag hoppas stanna så länge som möjligt. Men jag vet att chansen att få träna Lazio kommer att komma för mig förr eller senare.

Denna typ av fraser har Simeone återkommande uttalat. Senast för två år sedan om Lazio, för mindre än ett år sedan om Inter. Således är ryktena om hans framtid en återkommande del av honom och dagens Atlético Madrid.

Samtidigt ökar även ryktena kring klubbens fixstjärna Griezmann. I somras var han enligt de flesta källor klar för Manchester United, skulle där ta över den röda sjuan och följa idolen David Beckhams fotspår. Så blev det inte. Istället förlängde den korta fransmannen sitt kontrakt i somras för att stanna ytterligare en säsong.

– CAS dom har fallit, Atlético kan inte värva. Det vore ett slag i magen att lämna nu, sa Griezmann då.

Med det hänvisade Griezmann till det transferförbud som klubben hade placerats under av Fifa denna sommar. Anledningen var - likt Real Madrid och Barcelona tidigare - köp av underåriga spelare. För Atléticos del innebar det embargo över sommaren 2017, vilket gör att spelare som Vitolo och Diego Costa ansluter först i januari.

Foto: Francisco Seco / TT / NTB Scanpix

Det har onekligen påverkat laget denna höst. Samtidigt kanske transfersoppan även har påverkat Griezmann?

Förutom debutmålet på Wanda har Griezmanns höst nämligen inte alls gått som planerat. Så här långt har 26-åringen endast gjort tre mål på tretton matcher, okarakteristiskt svagt för Griezmann som vanligtvis är Atléticos stora anfallshot.

– Han är en spelare som har gett oss dåliga vanor, för han är spelaren som alltid löser lagets offensiva problem. När han gör mål har laget en stor chans att vinna. Men när han inte gör mål blir det självklart svårare, sa Simeone tidigare i höst.

Frågan är vad Griezmanns formsvacka beror på. Tillfälligheter? Alla anfallare upplever dessa perioder? Men den mentala problematiken med de ständiga övergångsryktena kanske spelar sin roll. Manchester United är kvar i leken, PSG cirklar runt. För närvarande är det Barcelona som sägs vara nära ett avtal med fransmannen.

Isreal stärker varumärket inför första derbyt

Inför kvällens match mot Real Madrid är frågetecknen därför många runt Atlético Madrid. Även om laget är obesegrat i ligan är det med en mängd oavgjorda resultat och med ett spel som lovat mindre. Efter poängtappet mot Qarabağ i Champions League går Atlético Madrid dessutom mot en vår i Europa League samtidigt som problemen på planen har gett Simeone större huvudbry än på länge, kanske än någonsin tidigare.

Men frågan kvarstår om det bara är en tillfällig fas?

För trots detta återstår en hel del optimisim kring Madrids rödvita delar. Arenan är äntligen på plats, klubbens utveckling har tagit dem närmare eliten. Samtidigt blev det här om dagen klart att Quantum Pacific Group - lett av den israeliske miljardären Idan Ofer - har köpt in sig som 15-procentig delägare i klubben. Ett tillskott som inte enbart ger ekonomisk kraft till klubben, det hjälper även att pressa ner skulderna efter arenabygget i stadsdelen Rosas.

”Quantum Pacific Groups intåg kommer att tillåta oss att förstärka klubbens egna tillgångar på ett betydelsefullt sätt. Samtidigt kommer det hjälpa till för en större expansion av Atlético Madrids varumärke, med alla fördelaktiga konsekvenser som det kan bringa till klubben.”, skriver Atlético Madrid på sin hemsida.

Positiva vindar i klubben, snålblåst på planen. För tillfället lutar vägarna åt olika håll när omvärlden undrar vartåt Atlético Madrids framtid barkar.

En seger i det första Madridderbyt på den nya arenan vore åtminstone en skjuts i rätt riktning.

– Vi vill vinna historiens första derby på Wanda Metropolitano, säger Griezmann inför matchen.

– Det är en väldigt viktig match för fansen, för klubben. Det är en match som varje spelare vill vara en del av.

Atlético Madrid–Real Madrid, kl. 20.45, Viasat Sport Premium

Källor: ESPN, Goal, Daily Mail, atleticodemadrid.com, Sky Sports, laliga.es

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM