”Det här kommer att skada fotbollen”

Foto: TT
FOTBOLL

VM utökas från 32 till 48 lag.

Ett beslut som inte tas emot med kärlek i England och Spanien.

– Vi föredrar att hålla turneringen liten, säger Martin Glenn, vd hos FA.

– Det här kommer att skada fotbollen, säger Javier Thebes, president för La Liga.

Foto: TT
Martin Glenn.

I dag beslutade internationella fotbollsförbundet Fifa att deltagande nationer vid fotbolls-VM ska utökas från 32 till 48 lag från och med VM 2016. Det ska bli 16 grupper med tre lag i varje grupp.

Fifas president Gianni Infantino har sagt att det finns ett otroligt stöd för att utöka antalet lag. Men det finns även de som går emot beslutet.

”Kommer att bestrida beslutet”

Både i England och Spanien är man mycket negativa till beslutet. Enligt Football Espana har La Liga hotat att ta Fifa till domstol på grund av utökningen.

– Vi känner oss väldigt dåligt informerade, särskilt eftersom de stora ligorna borde bli tillfrågade. Det här kommer att skada fotbollen, och vi kommer att bestrida beslutet, säger La Liga-presidenten Javier Thebes till Marca.

Martin Glenn, vd för engelska fotbollsförbundet FA, vill inte heller att VM ska innehålla 48 lag.

– Jag kan inte påverka Fifa. För mig är prio nummer ett att hjälpa England att kvalificera till turneringarna, och försöka vinna dem. Det är allt jag bryr mig om. Jag kan inte påverka Fifa, vi har en av 211 röster, säger Glenn och fortsätter.

– Vi föredrar att hålla turneringen liten, på grund av kvalitetsfaktorn. Vi ska försöka påverka turneringens form. Premier League må vara enormt populär och du kan förlita dig på engelsk fotboll, men vi har endast en av 211 röster.

Får ytterligare sex miljarder

När Infantino blev president för Fifa i februari 2016 lovade han att utöka VM från 32 till 40 lag. Men enligt Infantino är det mer lönsamt att utöka ytterligare till 48 lag – det ger Fifa ytterligare sex miljarder kronor i intäkter. Enligt AFP fick Fifa totalt fem miljarder i intäkter vid VM i Brasilien 2014.

Vilka förbund som tilldelas flest av de 16 extraplatserna är dock inte klart. Det spkuleras i att Asien och Afrika får flest extraplatser medan Europa får färre.