Förbundskaptenen om Swedberg: ”Behöver andas lite”

Publicerad 2023-06-14

NORRKÖPING. Williot Swedberg, 19, har bara 129 minuters speltid i klubblaget Celta Vigo.

Men mittfältaren har fått ledigt från U21-landslaget.

– Det är bättre att han får ladda batterierna, säger förbundskaptenen Daniel Bäckström.

Den tidigare Hammarbyspelaren har haft en tuff säsong när det kommit till speltid efter flytten till Celta Vigo i juni förra året.

Övergången på närmare 55 miljoner kronor innebar en rekordförsäljning för Bajen och förväntningar på storvärvningen hos Celta Vigo.

Men 19-åringen saknades när U21-landslaget inledde sin EM-kvaluppladdning i Norrköping under tisdagen. Swedberg lämnade ett sent återbud.

Andra återbudet till U21

– Williot valde att stanna hemma och ta ledigt. Hans säsong med Celta Vigo är precis över. Det var läge att andas lite, säger förbundskaptenen Daniel Bäckström till Sportbladet.

Swedberg var även uttagen i U21-landslaget, där han ännu inte debuterat, för ett år sedan när han även då tackade nej.

– Jag tror det var mitt under övergången från Hammarby till Celta. Men det var inget sådant som var orsaken nu, säger Bäckström.

– Han tyckte det var en bättre lösning för honom att ladda batterierna.

Williot Swedbergs succé i Spanien har uteblivit.

Är han sliten?

– Det är bättre att du frågar honom så får han uttrycka det i detalj, säger U21-förbundskaptenen. Vi hade en dialog. Han valde att stanna hemma och ta ledigt. Hans säsong med Celta Vigo är precis över. Det var läge att andas lite. 

Williot Swedberg har spelat totalt 129 tävlingsminuter fördelat på fyra serie- och tre cupinhopp för Celta Vigo som slutade på 13:e plats i ligatabellen.

I besvikelse-elvan

Tidningen Marca tog nyligen ut Swedberg som en av spelarna i elvan över årets besvikelser i La Liga.

– Han har nosat på speltid i Celta Vigo under våren. Han fick göra ett tungt inhopp mot Real Madrid.  Han säger att han kör på där nere, att miljön är utvecklande även om han hade velat spela mer. Men det är också en del av businessen, säger Daniel Bäckström.

– Jag såg en av tre matcher Williot var med i med P19-landslaget i våras. Då gjorde han en jättebra match.

Hur påverkas framtida uttagningar av hans två återbud?

– Inte alls. Jag säger till alla: Är du tillräckligt bra så kommer du med i U21-landslaget.

– Ett nej, eller två, till samlingar kan jag inte lasta någon för. Det händer så mycket i de här unga spelarnas liv, säger Daniel Bäckström.

U21-landslaget laddar i Norrköping inför EM-kvalpremiären borta mot Gibraltar på måndag. Den matchen spelas på konstgräs.

Saknar fler stjärnor

Förutom Swedberg saknas ytterligare tongivande U21-stjärnor. Hugo Larsson, Malmö FF, har blivit uttagen i A-landslaget och Jacob Ondrejka, Elfsborg, avstår U21 inför kommande flytt till Royal Antwerpen.

Mjällbys Noah Eile lämnade återbud på grund av skada och vid första träningspasset på Platinumcars arena skadade sig Brightons Casper Nilsson.

Sportbladet har sökt Williot Swedberg för en kommentar.

Förbundskapten Daniel Bäckström har inte med Williot Swedberg i truppen.