Curmark: ”En död guldfisk hade fattat”

Publicerad 2023-05-19

Häckens kapten har inte spelat allsvensk fotboll sedan 2 oktober.

Nu berättar Filippa Curmark, 27, om skadan som sabbade allt bara dagar innan premiären.

– Direkt så är allt borta. Det är klart det var en väldigt hård smäll, säger Curmark.

5–1 segern borta mot Linköping för sju månader sen var senast Filippa Curmark spelade allsvensk fotboll.

Efter att ha jobbat sig tillbaka från ett diskbråck i nacken, var hon med och spelade Häcken till en cupfinal. Kaptenen spelade mot Örebro, Växjö, Vittsö och Kristianstad i cupen men precis innan den damallsvenska premiären kom nästa smäll.

– Jag insåg direkt att min den var körd. En död guldfisk hade ju fattat att jag inte alls skulle kunna vara med, så smart behöver man inte vara för att förstå det. Det var något som drog till. Någonting hände, säger hon.

Det var när hon sträckte sig efter bollen som det drog till i baksidan.

– Den hann studsa ner i marken snabbare än vad jag hade väntat mig och då hade jag redan foten på bollen, säger hon och fortsätter:

– Skadan kom ju otroligt olägligt. Jag hade ändå kommit igång och spelat och tränat. Jag var otroligt sugen på att spela och gå in i damallsvenskan igen med en bra känsla. Jag ville vara med från start, så det är klart att livet ändras väldigt fort. Direkt så är allt borta. Det är klart det var en väldigt hård smäll, man känner sin kropp och fattar att det betyder att jag blir borta ett tag.

Filippa Curmark (till höger).

”Som att åka på Liseberg”

Åtta omgångar in är Häcken med i toppen av damallsvenskan och mittfältaren har kanske inte vant sig men åtminstone accepterat, sin roll vid sidan även om det är jobbigt.

– Det är som att åka på Liseberg. En berg- och dalbana av känslor. Man längtar efter att vara med samtidigt som man är stressad och nervös på läktaren. De där känslorna känner man inte riktigt när man är med på planen, då kan man påverka. Nu är det ett åk på Liseberg. Det är hemskt.

Men även om det är en känslomässig berg- och dalbana försöker kaptenen utnyttja att hon får andra perspektiv av att sitta på läktaren. Genom att pusha lagkamraterna, kolla klipp tillsammans eller bara stanna kvar efter träningarna på Häckens träningsanläggning Gothia Park Academy får hon också chansen att tänka på något annat än sin egen skada.

– De frågar mig också hur matchen såg ut och finns det något jag kan göra. Det känns väldigt kul att de har den tryggheten till mig.

Hur lätt är det att hålla humöret uppe när du står vid sidan?

– Det är klart att humöret ställs på prov. Fotbollen är en livsstil för mig. Jag åker till träningen och där brukar jag kunna få ur mig energin. Nu klättrar jag på väggarna både hemma och på

GPAGothia Park Academy, Häckens träningsanläggning och ibland känner jag att jag inte riktigt får ut mig allt jag vill. Det blir svårt att sova, man har en extrem energi. När man inte få ur den där energin blir man nästan knäpp i huvudet, man vet inte hur man ska få ur den. Det blir en dålig balans

– Det blir nästan så man går runt och tjabbar lite med lagkamraterna bara för att man vill ha en reaktion också, så lite smådryg är man väl ibland men de fattar mig också. Det är väl bara för att man vill få den här lilla kicken som man inte får när man inte spelar.

Vad har varit det jobbigaste under den här tiden?

– Att inte få göra det man älskar. Man tränar mycket och att inte få göra saker tillsammans med laget, vinna matcher, känna den där glädjen. Det är nog det som är jobbigast.

Filippa Curmark under Champions League-matchen mot Paris Saint Germain  i höstas.

Hoppas på spel i finalen

Curmark var uttagen till landskamperna mot Spanien och Frankrike när nacken satte stopp i höstas. Därför fanns så klart VM där som en sommardröm.

– Som fotbollsspelare vill man mycket och strävar hela tiden efter att vara med på såna saker, att då inte ha förutsättningarna att vara med och konkurrera är tufft, men man får acceptera den situationen också. Nu vill jag bara ha tillbaka till min vardag, kunna stå på planen och göra det jag brinner för.

När tror du att du kan vara tillbaka på planen?

– Den frågan får man ju dagligen. Oavsett om man går på Ica Maxi eller om man går i

GPAGothia Park Academy, Häckens träningsanläggning:s kök så är den ju där hela tiden och gnager. Jag är lite less på frågan men jag förstår att den kommer.

Men det går framåt. Mittfältaren kan springa igen, hon har fått köra lite med boll och hoppas kunna vara med på isolerade passningsövningar inom kort.

Om tre veckor spelar Häcken cupfinal borta mot Hammarby och Curmark, vars senaste match var semifinalen mot Kristianstad, ser framemot den.

– Jag har en förhoppning om att kunna vara med i cupfinalen, men om det blir på eller utanför plan låter jag vara osagt för nu.