Beviset för att Cristiano Ronaldo inte gjorde mål

Cristiano Ronaldo jublade men Bruno Fernandes fick målet.

Den sistnämnde har bevisen på sin sida.

”Ingen yttre kraft på bollen kunde mätas”, skriver Adidas i ett uttalande.

Cristiano Ronaldo var inte helt nöjd efter Portugals 2–0-seger mot Uruguay.

När tv-bilderna följde storstjärnan från Madeira gestikulerade han och förde en hand över håret. ”Bollen touchade mitt huvud!”, ville han visa.

Fernandes fick målet

Ronaldo tänkte tillbaka till när Portugal tog ledningen i den 54:e minuten.

Han hoppade upp mot bollen på ett inlägg från Bruno Fernandes och firade målet som om det vore hans eget.

PLUS: Wernbloom: Så här är Ronaldo på planen

Först gav Fifa målet till Ronaldo i den officiella matchrapporten men innan matchen var slut hade protokollet skrivits om. Bruno Fernandes fick målet eftersom Fifa menade att bollen inte nuddade Ronaldos huvud på färden in i mål.

Händelsen har lett till diskussioner efteråt.

I SVT:s studio efter matchen hävdade till exempel experten Daniel Nannskog att Ronaldo borde få målet och använde inzoomade tv-bilder som bevis.

Bilderna som fäller Ronaldo

De bästa bevisen tyckts dock ge Bruno Fernandes målet.

De kommer från det tyska företaget Adidas, som har tillverkat sensorn som sitter inne i VM-bollarna. Sensorn är framför allt till för att hjälpa till vid offsidebedömningar genom att avgöra exakt när spelarna har kontakt med bollen.

“Vi kan visa att det definitivt inte finns någon kontakt med bollen från Cristiano Ronaldo”, skriver Adidas i ett uttalande.

Företaget har släppt bilder, som Daily Mail har publicerat, på hur sensorn såg ut när bollen for förbi Ronaldos huvud. Den gav inget utslag.

“Ingen yttre kraft på bollen kunde mätas, vilket framgår av bristen på ‘hjärtslag’ i våra mätningar och i den bifogade grafiken”, skriver Adidas.

VM-bollen med sensorn i.
VM-bollen med sensorn i.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.