Doldisen Emil Hansson utmanar superstjärnorna i poängtoppen

Han jämförs siffermässigt med Lionel Messi, Kevin De Bruyne och Dusan Tadic.

Emil Hansson, 24, är svenskdoldisen bland Europas assist- och poängkungar.

– Det är väldigt smickrande att nämnas i det sällskapet, säger Heraclesanfallaren som jagas av flera storklubbar.

Heracles är med stora kliv på väg upp tillbaka i Eredvisie. Laget från Almelo i östra Holland har elva poäng ned till tabelltrean Venlo där ettan och tvåan tar direktplatserna till nederländska högstaserien.

Framgångsrik svenskduo

Två stora anledningar till återtåget är Heracles svenskduo: Samuel Armenteros, 32, har svarat för 13 mål, Emil Hansson för 15.

Men det som gör lagets storstjärna Emil Hansson extra speciell är att han också har bidragit med 16 målgivande passningar i mycket målglada och svängiga andraligan, Eerste Divisie.

– Det har gått riktigt bra för mig och det ser bra ut för laget. Vi har lite marginal nedåt. Men förra året låg vi sju poäng över strecket i Eredivisie med tre matcher kvar. Då förlorade vi tre raka och åkte ur sedan. Vi har lärt oss att inte ta ut något i förskott, säger Emil Hansson till Sportbladet.

Varför går det så bra för dig?

– Det här är andraligan, den är lättare. Men framför allt har jag utvecklats som spelare, fått mer erfarenhet och jag har tränat hårt för att bli starkare. Jag är inte speciellt stor så för att ta nästa kliv behövde jag lägga på mig lite muskler. Jag väger fyra kilo mer och det gör en del när man väger 70 kilo nu. Jag har jobbat hårt med en av fystränarna i klubben.

Ett av världens ledande scouting- och statistikverktyg, Wyscout, listade nyligen spelarna som stått för flest målgivande passningar under de senaste 12 månaderna.

Emil Hansson med U21-landslaget 2019.
Emil Hansson med U21-landslaget 2019.

19 assist på ett år

Där delade Emil Hansson förstaplatsen, då med sammanlagt 19 assist, lika många som Ajax Dusan Tadic och egyptiska Zamaleks Ahmed Sayed, före Kevin De Bruyne, Mike Trésor och Lionel Messi.

När Sportbladet går igenom statistiken för enbart den pågående säsongen i Europas nio största ligor med respektive andraligor är Emil Hansson fortsatt med riktigt högt upp.

Främsta målservitören just nu är Genks Mike Trésor med 18 assist före Dusan Tadic och Emil Hansson, som båda står på 16 målgivande passningar.

Räknar vi både mål och assist så blir det en ny toppnotering i totala poäng. Hanssons 15+16 landar på 31, bara två poäng bakom Erling Haalands 28 mål plus 5 assist, 33 totalt.

– Det är väldigt smickrande att nämnas i dom här sällskapen men det är svårt att jämföra första- och andraligor med varandra. Men det är roligt att andra uppmärksammar mig. När Wyscout la ut listan så var det rätt många som skickade den till mig, säger Hansson.

Hinner du ikapp Trésor och Haaland under våren...?

– Haha. Jag vet inte. Kan jag fortsätta att hålla mitt snitt med en poäng per match så skulle jag komma upp i runt 38 poäng. Det hade varit grymt bra. 

Emil Hansson tillhör en känd fotbollssläkt där både förre förbundskaptenen Tommy Svensson och spelarna, pappa och son, Joachim och Kalle Björklund ingår.

Till Feyenoord som stortalang

Pappa Patrik Hansson spelade allsvenskt med Öster i början på 1990-talet innan han flyttade till Brann i Norge. Sonen Emil, med norsk mamma, är född och uppvuxen i Bergen förutom ett år med Kalmar FF 2013.

Som 17-åring värvades Emil Hansson som jättetalang till Feyenoords ungdomsakademi där det senare blev tre matcher i Eredivisie för den nederländska storklubben.

– Jag var ung och konkurrerade med Sam Larsson och Eljero Elia. Det var rätt tufft men en lärorik tid.

Karriären tog fart som utlånad till Waalwijk i andraligan med 12 mål och 11 assist säsongen 2018/19 men det har dröjt tills nu innan Emil Hansson hittat helt rätt igen.

– Jag har spelat i några lag som hållit till på den nedre halvan av tabellen i större ligor och då har det handlat mer om att försvara sig. Nu spelar jag i ett topplag som fokuserar mer på att anfalla och som vinner matcherna. Det passar mig givetvis bättre.

Ser du dig som en renodlad ytter?

– Jag ser mig som en spelare på vänsterkanten. Jag kan spela 10:a också, men jag trivs i min fria roll från vänster. Jag är bra på att utmana en-mot-en, jag kan ta mig inåt i planen och avsluta eller passa med min högerfot. 

Dusan Tadic.
Dusan Tadic.

Ödmjuk landslagsinställning

Spel i andraligor har inte på något sätt uteslutit att bli uttagen till svenska A-landslaget, men Emil Hansson säger, ovanligt ödmjukt för att vara fotbollsspelare…:

– Jag kan inte protestera mot att jag inte blivit uttagen eller varit riktigt nära än. Då måste jag prestera på en högre nivå. Om landslagsledningen är i Holland så förstår jag att de åker till Alkmaar och kollar in Jesper Karlsson som varit fantastisk i stället för att åka till Almelo och kolla på mig.

Landslagsambitionerna kan växa med ett eventuellt klubbyte i sommar.

Enligt Sportbladets uppgifter är större klubbar som Eintracht Frankfurt, Köln, Lyon och Udinese på jakt efter den svenske poängmaskinen. Även nederländska jätten Feyenoord är intresserat av att få hem sin tidigare spelare.

– Jag tar det senare om det blir aktuellt. Just nu vill jag bara fokusera på mina egna och lagets prestationer med Heracles, vi ska ta klivet upp. 

Emil Hansson har kontrakt med Heracles till sommaren 2024.

Är du redo för en flytt den här gången?

– Ja, det kan jag däremot säga. Jag kan inte klaga på att jag inte på allvar nämns i någon landslagsdiskussion men jag känner mig redo att ta både det klivet och att spela i en bättre liga. Jag står på en annan nivå och har bättre förutsättningar för det nu än när jag var tonåring. Jag känner mig stark både fysiskt och mentalt, säger 24-åringen.

Emil Hansson gör succé i Heracles.
Emil Hansson gör succé i Heracles.

Norge har gett upp?

Emil Hansson är en jagad spelare med sina 31 poäng den här säsongen.

Men det norska fotbollsförbundet tycks ha gett upp sin jakt på vänsteryttern.

Han spelade 32 landskamper för Norge på ungdomsnivå innan han bestämde sig för det svenska U21-landslaget där det blev tio matcher och fyra mål innan han föll för åldersgränsen.

Är det helt säkert att det blir Sverige även i framtiden?

– Ja, just nu är det så. Jag gjorde det valet för några år sedan. Norska förbundet har inte hört av sig efter det. Jag är uppvuxen i Norge, pratar bättre norska än svenska, men min familjs landslagshistoria finns i Sverige. Jag känner starkt för båda länderna men i det här fallet är det Sverige som gäller, säger Emil Hansson.

Tills norska förbundet ringer igen?

– Det får jag ta då, säger han med ett skratt. 

Flest assist i världens större ligor under senaste 12 månaderna, enligt scouting- och statistiktjänsten Wyscout.
Flest assist i världens större ligor under senaste 12 månaderna, enligt scouting- och statistiktjänsten Wyscout.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN