Veckans elva i damallsvenskan: ”Med facit i hand ett superfynd”

Flera spelare har verkligen prickat formen inför OS.

Fyra av dem prickade den bra nog att ta plats i veckans elva.

Sportbladets Makoto Asahara har tagit ut en 4–3–3-formation fylld av imponerande insatser från OBOS damallsvenskans tolfte omgång.

Målvakt:

Sabrina D’Angelo, Vittsjö

I en match där båda lagen var enormt stabila över hela banan (vilket i sin tur innebar att underhållningsvärdet på Skånederbyt inte var det högsta som skådats) så var även målvakterna just det. De chanser Kristianstad lyckades skapa hanterades mest ju stabilitet från Vittsjös kanadensiska burväktare. Bland annat en strålande räddning i den andra halvleken bidrog till att onsdagstillställningen slutade mållös.

Försvar:

Elin Rubensson, BK Häcken

Man vet precis vad man får med Elin Rubensson på planen. Dedikerat jobb över hela planen. Rutin som få. Kvalitet på det mesta. När Häcken försökte luckra upp Linköpingsförsvar (vilket ändå tog ett tag att göra) så var det allt som oftast genom en offensivt löpande Elin Rubensson, som gång på gång tog sig till vassa inläggslägen. Att hon dessutom höll tätt bakåt på sin kant gjorde inte direkt insatsen sämre.

Emma Kullberg, BK Häcken (2)

Nej, visst hade inte Emma Kullberg och Häckenförsvaret jättemycket att göra mot ett Frida Maanum-löst Linköping. Men väl när hemmalaget klev fram genom skickliga spelare som Cornelia Kapocs, Uchenna Grace Kanu och Sofie Bredgaard så var Kullberg och hennes försvar i vägen. Lägg därtill att hon, sedvanligt, är startknappen för oerhört mycket i Häckens spel i sin roll som spelskicklig mittback.

Josefine Rybrink.
Josefine Rybrink.

Josefine Rybrink, Kristianstad DFF (3)

Oj vad Kristianstadförsvaret, rent kollektivt, lyfte sig från den pastasilstäta insatsen mot Häcken senast. Och likaså då försvarsledargestalten Josefine Rybrink. U23-landslagsmittbacken höll inte bara ihop sitt försvar utan tog sig även friheten att flertalet gånger ge sig ut på offensiva utflykter där hon bidrog till anfallsuppbyggnaden med sitt spelsinne och sin passningsfot.

Sara Olai.
Sara Olai.

Sara Olai, Djurgårdens IF

Djurgården har verkligen hittat rätt med sitt 5–3–2. I hemmamötet mot Piteå så klaffade verkligen allt, vilket gav en 3–0-seger och en femte raka match utanför lust. Det i sig är anmärkningsvärt. Likaså det 22-åriga Sara Olai gör från sin wingbacksposition. När hon nickade (!) in 3–0 så var det högerbackens fjärde mål för säsongen. Går jag för långt om jag säger att hon har varit en av seriens bästa offensiva ytterbackar denna säsong? Nej, det gör jag faktiskt inte. Med facit i hand ett superfynd i vintras från fjolårsjumbon Uppsala.

Mittfält:

Nellie Lilja, Djurgårdens IF (2)

På tal om Djurgårdsfynd och nyförvärv som levererat i blårandigt. Nellie Lilja har varit en av lagets bästa spelare totalt sett under både vår och sommar. Mot Piteå var hon återigen en av de klart mest framträdande. Tillsammans med Linda Motlhalo och Elizabeth Addo så vann de mittfältskampen överlägset. Lägg därtill 2–0-målet, som i allt från mottagning till avslut var ett mål taget från den högre skolan. Framförallt mottagningen, som lurar bort ett helt försvar. Briljant!

Hanna Bennison, FC Rosengård (2)

Samtidigt som flera av hennes lagkamrater tackades av för trogen tjänst i Rosengårdströjan inför matchen så är supertalangen Hanna Bennisons framtid i klubben fortfarande obekräftad och osäker. Tills det blir bekräftat så gör helt enkelt Bennison bara det hon är allra bäst på – nämligen att spela fotboll. Det finns en tanke och en finess bakom varje aktion som denna unika supertalang gör på ett mittfält. Såg, tillsammans med Ria Öling och Caroline Seger, till att avsaknaden av Jelena Cankovic inte blev så stor i 5–0-krossen av Växjö.

Linn Vickius, Eskilstuna United

Den 21-åriga bollvinnaren har verkligen tagit chansen när hon fått den på Eskilstunas innermittfält. Osjälvisk, nyttig som få och bara en stolprot från att också bli målskytt i 1–0-segern hemma mot AIK. När Eskilstuna lite i skymundan inkasserat fyra raka nollor och fyra raka trepoängare inför sommaruppehållet så passar det också att lyfta en spelare som just gör ett så pass viktigt och starkt jobb i det tysta. Det skapar inte så många rubriker, men ack så viktigt det är.

Anfallare:

Madelen Janogy, Hammarby IF (4)

Med ett enormt bortafölje i ryggen lyckades Hammarby vända och vinna borta mot ett svårforcerat Kif Örebro. Mycket tack vare Madelen Janogy. Inläggen och inspelen höll sedvanligt allra högsta klass, och låg dessutom bakom mål. Och när Emilia Larsson vackert skruvade in det matchavgörande 3–2-målet så var även Janogy inblandad i det. Hur? Jo, hon fixade ju frisparken efter en soloräd rakt in i en Kif-välbefolkad yta. På ett sätt som typ bara Madelen Janogy kan.

Anna Anvegård.
Anna Anvegård.

Anna Anvegård, FC Rosengård

Innan avspark tackades hon av med blommor och hyllningar. Sedan gick hon ut och gjorde sin allra bästa insats sedan återkomsten från alla vårens skadeproblem. Assisten till Olivia Schoughs 1–0 var magnifik. Mottagningen och avslutet när Växjö bjöd på ett 2–0-läge var inte bara kliniskt utan också efterlängtat. Ett välförtjänt första mål för säsongen. Och framförallt var det säkerligen en välbehövlig boost inför avresan till OS och Tokyo.

Dilja Zomers, BK Häcken

Hon provspelade sig till ett A-lagskontrakt i våras med hoppet att kanske kunna slå sig in i A-laget. Borta mot Linköping, med både Johanna Rytting Kaneryd (för stunden) och Pauline Hammarlund (sedan tidigare) borta, så var det 19-åriga Dilja Yr Zomers som låg bakom islossningen i andra halvlek. Klackassisten till Milica Mijatovic må ha varit omedveten men var lika delikat för det. Och hennes egen 2–0-nick fanns det heller inget att anmärka på.

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.