Fotboll

Blir historisk – första transsexuella domaren

Av: 

Cesar Fältskär

Sapir Berman, 26.

Foto: Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN

FOTBOLL

När Sapir Berman i veckan blåste igång matchen mellan Hapoel Haifa och Beitar Jerusalem skrev hon in sig i historieböckerna.

Berman är den första transsexuella domaren att döma en fotbollsmatch i den israeliska fotbollen.

– De (spelarna) kände verkligen att de ville vara en del av processen, sade Berman efter matchen enligt amerikanska medier.

Sapir Berman, 26, har alltid känt sig som en kvinna enligt henne själv. Hon har länge varit en talangfull domare i Israel, och har trots sin ringa ålder dömt fotboll på högsta nivå i flera år.

När hon förra veckan gick ut på en presskonferens och berättade att hon kommer ut som transsexuell. Berman sade även att spelare redan börjat kalla henne vid sitt föredragna pronomen, hon.

Inte ensam i fotbollen

Efter att ha dömt matchen mellan Hapoel Haifa och Beitar Jerusalem i Israels högsta division var hon glad över bemötandet från spelare.

– De kände verkligen att de ville vara en del av processen, och prata med mig även när det inte var nödvändigt – och prata med mig som en kvinna. Tack så mycket, sade Berman.

Utanför arenan i Haifa hängde flera banderoller med stöttande budskap. Även det israeliska fotbollsförbundet gick efter matchen ut på sociala medier och visade sitt stöd.

Men Berman är inte ensam om att vara transsexuell i domarkåren. I augusti 2018 dömde Lucy Clark i det brittiska ligasystemet sin första match efter att ha genomgått en könskorrigering.

Champions League-final 2021 (herrar): Allt inför Manchester City–Chelsea

Europa League-final 2021: Allt inför Manchester United–Villarreal

Champions League-final 2021 (damer): Allt inför Barcelona–Chelsea

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

NFL-stjärnan DK Metcalf byter sport – springer 100 m i natt

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll