Fotbollen ändrar handsregeln

Av: 

TT

Fulhams Josh Maja är besviken efter att hans mål dömts bort mot Tottenham.
Fulhams Josh Maja är besviken efter att hans mål dömts bort mot Tottenham.

Tidigare har det räknats som hands om bollen rört handen på någon i laget – avsiktligt eller oavsiktligt – innan ett mål görs.

Men nu ändras regeln.

Oavsiktlig hands innan ett mål kommer inte längre att straffas.

Det är fotbollens internationella regelorgan (Ifab) som beslutat att regeln ska ändras.

Mål som görs direkt med handen eller direkt efter att bollen rört handen döms fortfarande bort. Men om en oavsiktlig hands skett av en lagkamrat i uppbyggnaden till ett mål räknas det inte längre som en regelöverträdelse.

Tidigare har alla situationer där bollen rört handen på någon i laget i uppbyggnaden till ett mål dömts bort.

På torsdagen gjorde Fulham ett sådant mål mot Tottenham i Premier League. Mario Lemina fick bollen oavsiktligt på armen innan Josh Maja gjorde 1–0 – trodde han. Men VAR dömde bort målet för hands. Efter den 1 juli, när de nya reglerna träder i kraft, kommer ett sådant mål att stå fast.

Bedömningen av handsregeln är ett bekymmer inom fotbollen. Domaren ska ta hänsyn till armens/handens position och avståndet till bollen, samt om spelaren anses göra sig "onaturligt stor" för att avgöra om en hands är avsiktlig eller oavsiktlig.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN