Mejla

Simon Bank

Bank: Kulusevski ska verkligen starta mot Ukraina

FOTBOLL

GÖTEBORG. Alla vägar bär sannerligen inte till Rom.

Sverige ska förbi kvalité, kraft och kontringar först, det finns inga enkla lösningar men det finns en enkel förhoppning:

Daje Dejan.

Om vi nu ska till Rom, alltså.

Daje Dejan, på ren romerska: kom igen Dejan. På midsommarafton såg jag inte till honom, det vilade någon form av slapp midsommarkänsla kring landslagsbasen på Hising Island, enbart bruten av att Ludwig Augustinsson blev panikkissnödig under en presskonferens. Jag tänkte mer på hur de där mördande minuterna innan vänsterbacken rusade iväg måste ha varit än vad jag tänkte på ukrainskt omställningsspel.

Men ibland (det vet Augustinsson) måste man.

Han fick frågor om Polens reduceringsmål här, det som kom till efter att Sverige rusat fram, blivit av med bollen och blottat sig för en polsk kontring. Frågorna var relevanta, inte bakåtblickande utan som en varning inför åttondelsfinalen.

Defensiva skavanker

Just det där baklängesmålet var ett eko från Nations League, när Sverige mötte starkt motstånd och glömde bort vad som kan hända när man tappar boll och glömt vad som kan hände sedan. Och just fartkontringar är en av Ukrainas starka sidor.

– Klart vi har gått igenom målet, sa Augustinsson. Kontringsmarkering är viktigt, och vi kan göra det bättre.

Så är det, men de defensiva skavankerna hittills under EM är detaljer, småsaker som går att lösa med minimala justeringar. Det vore fint om Sverige kan vinna bollen högre, vilket kanske blir lättare när det inte är 35 grader varmt eller Spanien på andra sidan. Det vore önskvärt med en högre, mer aggressiv försvarslinje generellt, för att inte tillåta för mycket inlägg eller distansskott (särskilt mot Ukraina). Men annars har det ju sett väldigt bra ut.

Det stora handlar om passningsspel, spelbyggnad, rörelser, mod, att ge varandra alternativ när Sverige vunnit bollen.

Och… Daje Dejan.

Jag kan bli reflexmässigt negativ när nya namn ska snackas in i en startelva, eftersom jag vet hur enkelt det blir så. I kväll lägger 87 procent av det svenska folket sju sorters 90-talister under kudden och drömmer om EM-guld i fotboll. Det är en naturlag. Vi snackar in en 20-åring, tröttnat på honom när han är 25, och startar hatgrupper på Facebook mot honom när han fyllt 32.

Jag tycker bara att Dejan Kulusevski är annorlunda, och det handlar inte om ett lyckat inhopp mot ett tröttkört Polen häromdagen.

”Han kör”

Det han kom in med då är det han kommer in med nästan alltid, oavsett om han spelar i ett pressat Parma eller mäktiga, rigida mästarlaget Juventus. Han vill ha bollen, han vill utmana, han rör sig ut mot kanter, jobbar hem, slutar inte försöka oavsett hur matchbilden ser ut.

– När Dejan kommer in så kör han bara, som Kristoffer Olsson sammanfattade det.

Han kör.

Jag håller fortfarande på att lära känna Dejan Kulusevski, han har inte gjort sina tre säsonger i allsvenskan, jag har inte fått hänga med honom i en svettig korridor efter en match på Borås Arena eller pratat med en imponerad lagkompis i Djurgården. Men varje gång han pratar känns det som att han inte bara är en frejdig 21-åring, utan lika mycket tänkande och erfaren. En reflekterande spelare, genuint intresserad av drivkrafter och strukturer som formar framgång (vi kan väl tänka på en covid-middag som ett undantag, Juve hade ätit honom levande om det hänt där).

– Jag ser ju matchen, jag vet vad som krävs för att vi ska bli lite bättre: vi måste ha bollen, lugna ner spelet lite, och vi lyckades inte med det direkt, sa han om Polen-matchen.

Och sen kom han in och ville ha bollen, lugnade ner spelet, lyckades. Spelade fram till mål i stället för att hetsa iväg avslut.

Kan göra det mycket bättre

Ska han spela från start mot Ukraina? Jag tycker ju verkligen det, eftersom han har just de där egenskaperna, just den mentaliteten. En av de saker som imponerat mest på mig under hans tid i Juventus (en tjugoåring, som kom till den där klubben) är att han så sällan verkar påverkas av svaga sekvenser i matcherna. Han missar sina två första passningar men vill ha bollen en tredje gång. Han fastnar i en dribbling, och dribblar en gång till.

Jodå, han har reflekterat kring det också.

– Det gäller att vara lugn, att inte stressa, säger han.

Landslaget firar midsommar nu, sedan har de faktiskt bara en match kvar i EM som de kan förlora. Slår de Ukraina får de åka till Rom och möta Tyskland eller England, en förlust där följer bara reglerna, de kan vara stolta ändå. Går de till semifinal eller final har de vält hela Europas förväntningar över ända.

De har försvarat sig hit, de har gjort mycket bra men kan göra mycket bättre, och nu står en 21-årig Juventus-spelare vid sidlinjen och skrapar med fötterna.

– Vi har inte gjort det perfekt, sa Dejan Kulusevski, men vi har gjort det väldigt bra. Nu kör vi.

Daje.

Sverige-Ukraina: Allt inför åttondelsfinalen

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Av: 

Simon Bank

Publisert:

LÄS VIDARE

Slutspelet i fotbolls-EM 2021 – alla matcher och tv-tider

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Dejan Kulusevski

Ludwig Augustinsson

Kristoffer Olsson

Fotboll