Rädslan kring storstjärnorna: ”Extremt orolig”

Ligasäsongerna har komprimerats. Dessutom tvingas landslagen spela fler matcher.

Janne Andersson sågar besluten av Uefa och Fifa som inte ger spelare som Victor Nilsson Lindelöf tid för återhämtning.

– Hade jag varit klubblagstränare hade jag varit extremt orolig, säger förbundskaptenen.

Efter att inte kunnat vara med under senaste landslagssamlingen efter att själv varit smittad av covid-19 höll Janne Andersson ett längre digitalt videomöte med svensk media under måndagseftermiddagen.

Den svenske förbundskaptenen svarade på frågor högt och lågt i 45 minuter.

Från att tidigare ha varit ganska återhållsam kring nymodigheten med tre landskamper i stället för tidigare två vid varje landslagsuppehåll talade nu Andersson, med facit i hand, ut – rejält.

– Att vi får chansen att träningsmässigt förbereda oss på ett bra sätt är jätteviktigt för vårt samspel i svenska landslaget. Därför tycker jag instinktivt illa om att spela tre matcher. Dessutom kommer spelarna ofta ganska slitna till samlingar från att ha spelat mycket med sina klubblag.

”Totalt förkastligt”

– Det här med tre matcher är totalt förkastligt utifrån vårt perspektiv, säger Andersson med eftertryck.

Har du skickat med de orden med Karl-Erik Nilsson (SvFF:s ordförande och vice ordförande Uefa) när han åker på Uefa- och Fifamöten också?

– När vi har interna resonemang så framför jag vad jag tycker om olika saker. I bakgrunden finns det en ekonomisk sida som gjort att det har blivit så här och den är det svårt för mig att slå på eftersom jag inte är ekonom.

I förlustmatchen förra veckan, 2–4 mot Frankrike som också innebar att Sverige åkte ur Nations Leagues A-division, tvingades mittbacken Victor Nilsson Lindelöf kliva av efter 65 minuters spel på grund av ett ryggproblem som stjärnan dragits med en tid.

Fyra dagar senare spelade dock managern Ole Gunnar Solskjaer svensken i 90 minuter mot West Bromwich för ett Manchester United som är pressat i Premier League.

Hur ser du på problematiken kring Nilsson Lindelöfs rygg och det tuffa spelschemat han har framför sig?

– Vi har valt att inte matcha alla spelarna i alla tre landskamper. Till våren kan det bli tre tävlingsmatcher för oss. Då är det totalt vansinne. 

– Victor spelar i princip söndag, onsdag, söndag, tisdag, lördag hur länge som helst.

– Allt inte fler spelare har åkt på fler skador så här långt gör mig jätteförvånad – och även att det inte blivit mer diskussioner kring det ur ett sportsligt och medicinskt perspektiv. Det är oerhört tufft för spelarna, säger Andersson.

Hoppas på normalisering

– Jag hoppas Victor kan få ordning på sin rygg. Jag undrar om han får chansen att återhämta sig fullt ut. 

Samtidigt har Janne Andersson, tidigare tränare för bland annat IFK Norrköping och Halmstads BK, förståelse för situationen som Solskjaer och andra klubbledare befinner sig i:

– Hade jag varit klubblagstränare, betalt stora löner till dem och värvat in dem för stora pengar, så hade jag varit extremt orolig att släppa iväg dem till landslagsspel med tanke på hur spelschemat ser ut.

– Det kan inte vara riktigt att ligga med tre matcher över våra samlingar, sportsligt eller medicinskt. Jag hoppas att fotbollen kan normaliseras så att vi kan gå tillbaka till normala två matcher per samling och att klubblagen inte behöver spela så tätt som nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.