Mejla

Makoto Asahara

Asahara: Två giganter fortsätter vara sina vanor trogna

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT / GETTY IMAGES

FOTBOLL

Ett skadedrabbat Real Madrid gjorde sitt jobb och verkar nu inte behöva avvänja sig från sin sedvanliga slutspelsvardag.

Samtidigt verkar Inter inte heller behöva ändra sina vanor – må så vara att de är mindre glamorösa och mindre önskvärda.

Efter 0–2 på San Siro är allt är ”som vanligt” igen i Champions League – även om fotbollsvärlden aldrig kommer vara densamma.

Även om en världsomfattande pandemi (som så många gånger förr under detta optimismdränerande 2020) berövat oss fotbollstittare på det som hade kunnat vara en oförglömlig ljudkuliss och spelmiljö så saknades det inte incitament för att hålla ett extra vakande öga på ödesdrabbningen i grupp B.

Vinna eller sannolikt försvinna. Två klassiska lag som spelat sig till ett prekär sits som riskerade och bli ännu mer prekär. Inter mot Real Madrid med San Siro som skådeplats.

Ett San Siro där inte bara publiken var det som saknades.

Ett skadesöndertrasat Real Madrid hade fått lämna både Sergio Ramos och Karim Benzema hemma, och därtill Casemiro på bänken från start. En drös nyckelspelare som Real Madrid tidigare visat att de ofta klarat sig ganska dåligt utan.

Riktigt dåligt, till och med.

Den här gången fungerade det ändå ganska bra.

Gick att känna igen

Eden Hazard straffmålade, dribblade, skapade chanser och opererade på ett vis som påminde om den belgare som Real Madrid betalat en miljardsumma för. Martin Ödegaard visade under sin knappa timme på planen ett offensivt tolkningsregister på ett vis som påminde om den norrman som charmade hela Spanien i en Real Sociedad-tröja för ett år sedan.

Lucas Vazquez påminde oss om att han egentligen är som bäst i en offensiv och grovjobbande ytterroll och inte som ett vikarierande högerbackssubstitut. Raphael Varane fick se ut som den världsklassmittback han är även utan Ramos vid sin sida. Nacho är fortfarande underskattad. Och Toni Kroos har inte lagt undan sin dirigentpinne ännu.

Real Madrid gick att känna igen trots de kännbara avbräcken.

Inter gick dessvärre också att känna igen.

En överoptimistisk blackjackspelare

Trebackslinjen med Milan Skriniar, Stefan De Vrij och Alessandro Bastoni var stundtals lika välsynkad som en sliten och repad CD-skiva. Arturo Vidal var, som Arturo Vidal allt som oftast har en tendens att vara, lika övertänd som en skogsbrand. Och Inter klappade ihop på bred front under en viktig afton som....ja, Inter.

I flertalet år så har den blåsvarta delen av Milano visat starkast tendenser att vakna först från sin djupa sömn. Men om det så är i viktiga ligamatcher eller högoktaniga Europakvällar så har alla Interistiförhoppningar om nya storhetstider alltid skoningslöst plockats ner på jorden igen. Det här hade kunnat vara en sådan där afton där hopp hade kunnat väckas på allvar. Något som hade fått extra sort symbolvärde med en rödsvart antagonists uppvaknande i åtanke.

Vi får aldrig veta om de hade kunnat undvika samma gamla grundkörning om inte deras chilenske blackjackspelare varit överoptimistisk och bett om kort efter kort.

Oavsett känns en tredje raka gruppspelssorti nästintill oundviklig nu. En sorti som börjar bli en vana.

Marängerna från Spanien är vana vid det motsatta. Att saker och ting löser sig till slut, även när man inleder en CL-gruppspel med att bli manglade av ett B-betonat Shakhtar Donetsk.

Nu verkar det nog lösa sig denna CL-höst också.

En knäpptyst minut

Allt ovan var dock överskuggat denna onsdagsafton.

Trots allt har detta år inte bara berövat oss på kokande fotbollsläktare, liv och rörelse. Det har även nu berövat oss på ett stycke omätbar genialitet.

Diego Armando Maradona finns inte längre med oss.

Ett konstaterande som oavsett vad kommer att vara 25 november 2020:s sorgsna huvudbudskap. Datumet när fotbollsvärlden blev en klart gråare och dystrare plats.

De tysta minuterna inför avsparkarna runt om på alla CL-arenor hade med all säkerhet varit lika knäpptysta och andaktsfulla även med fullsmockade läktare.

Laddar Matchlista
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.